Praktisch over duurzaam

Infraroodpanelen voor verwarming? Meestal niet!

Steeds vaker worden infraroodpanelen aangeprezen als een zuinige keuze om je woning te verwarmen. Voor de meeste huizen klopt die claim niet.

In de meeste huizen is verwarmen met IR-panelen duurder en slechter voor het milieu dan verwarming met een HR-ketel.

Voelt als zonnewarmte

IR-panelen verwarmen niet de lucht, maar voorwerpen en lichamen. Dat gebeurt met infraroodstraling. Die straling voelt een beetje als de zon: in de buurt van een IR-paneel voelt het lekker warm, maar als je wegloopt is de warmte snel weg.

Niet milieuvriendelijk om heel huis te verwarmen…

Infraroodpanelen verwarmen heel plaatselijk. Daarom is het meestal niet milieuvriendelijk om er je hele huis mee te verwarmen: daarvoor heb je veel panelen nodig en dat kost veel stroom. Alleen als je huis zeer goed geïsoleerd is, kan infraroodverwarming een voordelige en milieuvriendelijke keuze zijn. Maar nóg milieuvriendelijker (maar ook duurder) is een warmtepomp.

… wel als bijverwarming

IR-panelen kunnen wel een goede keuze zijn om een deel van een kamer extra te verwarmen, of in ruimtes die je af en toe of maar kort gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de zithoek, de badkamer of een werkplek op zolder. Maar dit gaat alleen op als je daarmee voldoende bespaart op andere vormen van verwarming.

Alternatief: slimme thermostaat

Plaatselijk verwarmen kun je ook met een slimme thermostaat, met een regeling per ruimte of bewegingssensor.

Lees meer over de voor- en nadelen op IR-panelen voor verwarming.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.