Praktisch over duurzaam

Stoplicht voor keurmerken?

Nederland denkt na over een stoplichtsysteem voor keurmerken. Milieu Centraal ziet een betere oplossing om duidelijkheid te krijgen in het woud van keurmerken.

Er zijn zoveel keurmerken dat het voor veel mensen verwarrend is. In de politiek wordt nu gekeken naar het voorstel voor een overkoepelend keurmerksysteem. Milieu Centraal vindt dit complex, tijdrovend en niet realistisch en zet zich in voor grotere bekendheid van bestaande keurmerken.

De Keurmerkenwijzer geeft inzicht in ongeveer 180 duurzaamheidskeurmerken, en -logo’s die als keurmerk worden ervaren. “Er zijn veel verschillende keurmerken en dat levert verwarring op,” beaamt Ingrid Aaldijk van Milieu Centraal. Toch hebben ze nut: “Keurmerken bieden mensen een houvast bij het kopen van een duurzaam product. Daarnaast werken keurmerken als aanjager van inkoopbeleid van supermarkten en standaarden van fabrikanten. Ze zorgen er dus voor dat ook de ‘mainstream’ producten verduurzamen.”

1 op 3 let op keurmerken

Keurmerken zijn een hulpmiddel voor duurzame consumptie, ondanks dat mensen vaak niet precies weten waar ze voor staan en of een keurmerk wel te vertrouwen is, blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Milieu Centraal. Bij een aankoop let 1 op de 3 op keurmerken. Een twee keer zo grote groep kijkt naar duurzaamheidsaspecten in het algemeen. Naast keurmerken zijn dat seizoenproducten, streekproducten en duurzame verpakkingen.

Transparantie, verantwoording & bekendheid

Goede informatie over keurmerken is belangrijk. Begrijpelijke en betrouwbare informatie die makkelijk beschikbaar is (liefst in de winkel). Bekende en robuuste keurmerken zijn aantrekkelijk voor zowel consumenten als bedrijven. Daarmee ga je nieuwe logo’s en keurmerken tegen, verwacht Milieu Centraal. Tegelijkertijd mag van fabrikanten en keurmerkeigenaren worden verwacht dat zij werken aan transparantie en verantwoording van hun keurmerk.

Kijk voor meer informatie op de keurmerkenwijzer, of download de App voor Iphone of Android!

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.