Praktisch over duurzaam

Klimaatklapper 2: Bewust eten

Yoghurt die over de datum is, aardappels die wortel schieten. Veel eten belandt in de afvalbak. Zonde van de energie en slecht voor het klimaat.

Het verbouwen, produceren en vervoeren van voedsel veroorzaakt CO2-uitstoot. Natuurlijk kunnen we niet ophouden met eten, maar je kunt wel met eenvoudige tips veel CO2 besparen. Doe je boodschappen het liefst lopend of op de fiets. Neem je eigen boodschappentas mee. En kies producten van het seizoen: geen groente en fruit uit de verwarmde kas en geen producten die met het vliegtuig naar Nederland zijn gebracht. Vervoer met de boot of de vrachtwagen is minder slecht voor het milieu. Check de Groente- en fruitkalender van Milieu Centraal om de klimaatscores en vervoerwijze te checken (ook als App beschikbaar). Minder vlees eten is goed voor het klimaat. Kies dus wat vaker voor peulvruchten, noten en groenteburgers. En laat lamsvlees en rundvlees staan, want die zorgen voor de hoogste milieubelasting.

151005-bewusteten-654x369-RGB-01.jpg

Klimaatklapper: gooi minder eten weg

Per persoon gooien we bijna 50 kilo voedsel per jaar weg! Dat is niet alleen onnodig en slecht voor het milieu, je gooit ook nog eens 150 euro zomaar weg. Met de tips van Milieu Centraal tegen voedselverspilling kun je hier makkelijk iets aan doen. Probeer niet te veel te kopen, op maat te koken, producten goed te bewaren en wees creatief met restjes! Als je voortaan de helft minder weggooit, scheelt dat met 2 personen zo’n 350 kg CO2 per jaar.

Kijk hier voor lekkere recepten voor restjes brood, pasta en aardappelen.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.