Praktisch over duurzaam

Energie besparen doe je nu

Veel mensen weten niet wat isolatie kost en onderschatten de opbrengst. Om hier verandering in te brengen en huiseigenaren te stimuleren hun dak, vloer, gevel, spouwmuur of ramen te isoleren is op 17 oktober 'Energie besparen doe je nu' gelanceerd. In opdracht van het Rijk helpt Milieu Centraal mee aan deze driejarige campagne.

Een tochthond en tochtslang spelen de hoofdrol in tv- en radio spots: zij worden werkloos als in het huis isolatie wordt aangebracht. Ook is er een handige website waar huiseigenaren in een paar stappen direct advies op maat krijgen. Je ontdekt bijvoorbeeld welke isolatie geschikt is, wat de kosten en opbrengsten zijn en hoe het zit met subsidie of een goedkope lening. 

Opbrengst isoleren wordt onderschat

De kans is groot dat je de opbrengst van energiebesparing onderschat als je een huis hebt met energielabel C of lager. Uit een enquête blijkt 60 tot 70% van de huiseigenaren te laag inschat wat het oplevert. De helft van de ondervraagden is wel (zeer) geïnteresseerd in energiebesparende maatregelen. Het scheelt in de stookkosten, levert meer comfort in huis op en is goed voor het milieu. Ruim 70% vindt het (zeer) belangrijk dat de overheid energiebesparing stimuleert. Slechts een kwart weet dat er subsidie bestaat voor energiebesparende maatregelen.

Smalle banner voor op de site.jpg

Op de website www.energiebesparendoejenu.nl leer je in een paar stappen meer over isoleren. Ook vind je het energieloket bij jou in de buurt en krijg je hulp bij een offerte. Er staan verschillende rekenvoorbeelden op de campagnesite zoals:

• Vloerisolatie plus spouwmuurisolatie kost voor een gemiddeld huis eenmalig 3900 euro. De jaarlijkse besparing is 760 euro. Dat is voordeliger dan spaargeld op de bank zetten.
• Het isoleren van het dak van een gemiddeld rijtjeshuis bespaart 500 euro per jaar aan stookkosten. De investering is 4000 euro. Investeren in dakisolatie is daarmee net zo gunstig als een rente van 8 procent op een spaarrekening. Bovendien is het huis in de zomer koeler.
• In een gemiddelde hoekwoning kost vloerisolatie eenmalig 1600 euro. De besparing per jaar is 180 euro. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrente van 7 procent, plus warmere voeten en minder tocht en vocht in huis.

De campagne is onderdeel van het Energieakkoord voor een duurzame energievoorziening en past in het overheidsbeleid om de uitstoot van CO2 te verlagen. 

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.