Praktisch over duurzaam

Videohulp bij asbestdak

Vanaf 2024 mag er geen asbestdak meer op je huis of schuur liggen. Dat lijkt nog ver weg, maar als je een asbestdak hebt, kun je beter zo snel mogelijk actie ondernemen. Hoe herken je een asbestdak en kun je het zelf veilig verwijderen? Milieu Centraal beantwoordt je asbestvragen in twee video’s.

Tot in de jaren 80 werd asbest nog veel gebruikt bij de bouw van huizen. Is je huis gebouwd na 1993? Dan bevat het hoogstwaarschijnlijk geen asbest. Asbest herkennen is lastig, maar wordt makkelijker met deze video.

Asbestdak op tijd verwijderen

Een asbestdak kan door weer en wind beschadigen en dan komen er vezels vrij. Omdat deze vezels een risico vormen voor de gezondheid, moeten de daken voor 2024 verwijderd zijn. Als er asbest golfplaten of asbest dakleien (platte dakpannen) op je dak liggen, moet je ze de komende jaren verwijderen. Tot eind 2019 is er een subsidieregeling voor asbestdaken van 35 m2 of groter. Je kunt € 4,50 euro tegemoetkoming krijgen voor iedere vierkante meter verwijderd asbestdak.

Zelf asbestdak verwijderen

Als je dak kleiner dan 35 vierkante meter is, mag je het onder bepaalde voorwaarden zelf verwijderen. Bekijk de instructievideo van Milieu Centraal hoe je veilig kunt verwijderen. Kan, mag of wil je het asbestdak niet zelf verwijderen? Schakel dan een gecertificeerd bedrijf in. Om de kosten te drukken kun je dit misschien samen met je buren laten uitvoeren.

Hoe je het verwijderen van het asbestdak ook aanpakt, zorg dat je op tijd stappen neemt. Zo voorkom je dat (gevolg)schade bij een brand voor jouw rekening komt en riskeer je geen boete.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.