Praktisch over duurzaam

April 2016

In deze nieuwsbrief geeft Milieu Centraal een kijkje in de keuken. Hoe komen we aan onze feiten? Van gedragsonderzoek door studenten tot een werkgroep met experts. En als we het toch over cijfers hebben: directeur Vera Dalm presenteert het frisse jaarverslag van 2015.

Jaarverslag intro 500 bij 500.jpg

Column: frisse feiten

Heb je dat ook? Zo’n moment in het voorjaar dat je voelt: het is lékker fris! Als je inademt, dan gaan de voorjaarskriebels door je heen. Dat was het moment dat wij ons jaarverslag maakten. Lekker fris dus, een kort overzicht van wat we in 2015 gedaan en bereikt hebben.  

Groenten in de hoofdrol - intro 500 bij 500.jpg

Groenten in de hoofdrol

Eet je vanavond vlees met groente of groente met misschien vlees? Milieu Centraal start in juni een campagne om de mindset van mensen te veranderen van ‘ik eet vanavond vlees met groente’, naar ‘ik eet vanavond groente met eventueel vlees’. Chefs en foodies werken mee om groente de hoofdrol te geven.

Energiecentrale intro plaatje.jpg

Consensus over warmtecijfers

Eindelijk zijn ze er: de CO2-factoren voor warmtecijfers. Tot nu toe was er geen consensus over de CO2-uitstoot van warmtenetten, kentallen werden door veel experts als onjuist gezien. Milieu Centraal organiseerde een werkgroep en nu zijn de nieuwe emissiefactoren voor warmtenetten een feit.

Asbest verwijderen van dak. Een klus voor professionals. Vanaf 2024 moeten alle daken asbestvrij zijn.

Consumentenonderzoek: leren door te vragen

Milieu Centraal gebruikt consumentenonderzoek als belangrijke bron van informatie. De antwoorden laten zien hoe mensen over bepaalde zaken denken en helpen ons om hun waarden en argumentaties te achterhalen. Ons laatste onderzoek over asbest hielp ons de juiste communicatietoon te vinden over dit gevoelig liggende onderwerp.

Intro energiesubsidie 500 x 500.jpg

Energiesubsidies trekken aandacht

Geld is niet het enige dat telt bij het nemen van energiebesparende maatregelen, maar subsidies trekken natuurlijk wél de aandacht. Milieu Centraal heeft motivaties voor energie besparen onderzocht en stak de energiesubsidiewijzer in een nieuwe jas.

Fietsen met plastic tas intro.jpg

Tasjesgedrag onder de loep

Kopen consumenten minder tasjes dankzij een ander bordje bij de kassa? Studenten van de Radboud Universiteit hebben dit effect onderzocht met een gedragsexperiment bij HEMA-winkels in opdracht van Milieu Centraal. 

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.