Praktisch over duurzaam

Energiesubsidies trekken aandacht

Geld is niet het enige dat telt bij het nemen van energiebesparende maatregelen, maar subsidies trekken natuurlijk wél de aandacht. Milieu Centraal heeft motivaties voor energie besparen onderzocht en stak de energiesubsidiewijzer in een nieuwe jas.

Om woningeigenaren te helpen met het vinden van landelijke, provinciale en gemeentelijke subsidies en leningen is er de Energiesubsidiewijzer. De site telt nu ongeveer 250 regelingen en voorziet in een grote behoefte: in 2015 waren er 300.000 bezoeken en vele bedrijven en organisaties verwijzen er naar. Milieu Centraal heeft het beheer van RVO overgenomen en de site vernieuwd. Neem vooral een kijkje om te zien of regelingen er (goed) instaan en laat ons weten als er iets ontbreekt (subsidie@milieucentraal.nl).

Scan voorpagina energiesubsidiewijzer.PNG

Regeling zorgt voor meer webbezoek

Sinds begin dit jaar is er een subsidie voor (hybride) warmtepompen en zonneboilers. Dit heeft tot een forse stijging van het bezoek aan de desbetreffende webpagina’s op milieucentraal.nl geleid.

Subsidie maakt nieuwsgierig

Webpagina Paginaweergaven 1e kwartaal 2015 Paginaweergaven 1e kwartaal 2016
Zonneboiler 8.248 20.140
(Hybride) warmtepomp 6.433 19.182
Spouwmuurisolatie (ter vergelijking) 8.213 11.042

Niet alleen de euro’s tellen

Geld besparen is zeker niet de enige motivator om energie te besparen. Bij isolatie speelt comfort bijvoorbeeld een grote rol, terwijl de motivatie om zonnepanelen te kopen samenhangt met onafhankelijk willen zijn, zelf energie kunnen opwekken en iets goeds willen doen voor het milieu. Als het gaat om kleine bedragen kan informeren over financiële voordelen zelfs averechts werken, omdat mensen onbewust het gevoel krijgen dat het milieuvriendelijke gedrag te weinig oplevert en zij hun verspillingsgedrag kunnen afkopen. Margot Tijs en Puk van Meegeren van Milieu Centraal hebben de inzichten gebundeld in dit rapport (pdf). Neem voor vragen contact op met puk.vanMeegeren@milieucentraal.nl.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.