Praktisch over duurzaam

Groenten in de hoofdrol

Eet je vanavond vlees met groente of groente met misschien vlees? Milieu Centraal start in juni een campagne om de mindset van mensen te veranderen van ‘ik eet vanavond vlees met groente’, naar ‘ik eet vanavond groente met eventueel vlees’. Chefs en foodies werken mee om groente de hoofdrol te geven.

Groente belast het milieu minder dan vlees. Dus als je meer groente eet en minder vlees, levert dat milieuwinst op. Om deze boodschap smaak te geven, schakelt Milieu Centraal culinair specialisten in zoals Loethe Olthuis (de Volkskrant), Bas Cloo (Dutch Cuisine) en Linda Peek (lekkeretenmetlinda.nl).

Recepten met groente

De chefs maken recepten met groente in de hoofdrol. Vlees of vis zijn hooguit een smaakmaker. Elke week staat een andere milieuvriendelijke groente in de spotlight zoals bloemkool, koolrabi en spinazie. Met peulvruchten haken we 1 week in op de Blije Booncampagne, 2016 is immers het internationale jaar van de boon. De recepten komen op de website van Milieu Centraal te staan en worden zo breed mogelijk verspreid via de partners die meedoen.

Groente- en Fruitkalender

De recepten draaien om groentes die in juni de milieuvriendelijke score A of B hebben in de Groente- en Fruitkalender van Milieu Centraal. De score in de kalender is gebaseerd op een gewogen milieuscore waarin Milieu Centraal klimaatbelasting, landgebruik en gebruik van fossiele brandstoffen meeneemt. Uit levenscyclusanalyses (LCA) van groenten en fruit blijkt dat dit de belangrijkste milieuaspecten zijn. Download of bekijk voor meer informatie de Groente- en Fruitkalender.

Aanhaken? Dat kan!

Milieu Centraal wil zo veel mogelijk aandacht vragen voor een grotere rol van groente in de avondmaaltijd. Maar dat kunnen we niet alleen. Dus ben je ook groenteliefhebber en weet je consumenten te bereiken? Doe mee! Groente- en fruithandelaren, retailers, cateraars en culinaire specialisten en bloggers die willen inhaken, kunnen contact opnemen met Mariken Stolk, mariken.stolk@milieucentraal.nl, tel nr: 030 2305094.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.