Praktisch over duurzaam

Wat bespaar je met inzicht?

Door slimme meters is het aanbod van producten en diensten voor inzicht in eigen energieverbruik flink gegroeid. Maar wat is eigenlijk het bespaareffect?

Samen met Netbeheer Nederland en Energie Nederland heeft Milieu Centraal op de site www.energieverbruiksmanagers.nl ruim 40 producten en diensten voor inzicht in energieverbruik overzichtelijk gepresenteerd. Bij plaatsing van een slimme meter worden bewoners gewezen op deze site. Zo kunnen ze makkelijk een keuze maken.

Foto website energieverbruiksmanagers.JPG

Slimme meter maakt inzicht laagdrempelig

Inzicht in energieverbruik wordt al lange tijd gezien als een effectieve strategie om consumenten te bewegen tot energiebesparend gedrag. De eerste experimenten dateren uit de jaren 80. Destijds was het grote probleem hoe je huishoudens op een praktische en betaalbare manier voorziet van gegevens over hun energieverbruik. Dat probleem is met de komst van slimme meters verleden tijd. Er zijn tal van apps en websites die gratis of tegen geringe vergoeding inzicht geven, met gegevens van de vorige dag (stroom per kwartier, gas per uur).

Gaan besparen

Inzicht in het eigen energieverbruik maakt vergelijken met anderen mogelijk en besparingsmogelijkheden zichtbaar. Dit kan een trigger zijn om te gaan besparen. Vooral functies als real time inzicht en inzicht in verbruik per apparaat geven handvatten voor besparing. Een scherm aan de muur vergroot de zichtbaarheid van energieverbruik, zodat bewoners er meer aandacht aan besteden.

Doorgaan met besparen

Een ander effect is bestendiging van bespaargedrag. Inzicht in het resultaat van energiebesparend gedrag motiveert om door te gaan met nieuw gevormde routines (‘het helpt echt’). De bewoner kan de vinger aan de pols houden. Dat is ook handig als er zonnepanelen zijn (‘ze doen het nog goed’).

Het bespaareffect

Milieu Centraal heeft tal van studies over de effectiviteit van inzicht in energieverbruik op een rij gezet, waaronder het recent verschenen rapport Besparingseffecten van slimme meters met feedbacksystemen en slimme thermostaten (pdf) van ECN (2017). Het bespaareffect hangt af van het type product of dienst, de uitgangssituatie (onzuinig of juist al zuinig), en de motivatie. Met deze slagen om de arm kun je zeggen dat globaal genomen inzicht in verbruik leidt tot 3 procent besparing op stroomverbruik en 4 procent op gasverbruik. Bij een gemiddeld energieverbruik komt dat neer op zo'n 60 euro per jaar.

Vragen? Neem contact op met Puk van Meegeren, manager communicatie.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.