Praktisch over duurzaam

Warmtepompen steeds populairder

Warmtepompen zijn sterk in opkomst. Ongeveer 180.000 huizen in Nederland hadden in 2016 al een warmtepomp, en dit worden er steeds meer. Dat blijkt ook uit de populariteit van het onderwerp op de site van Milieu Centraal. 

Warmtepomp is het populairste onderwerp op de website van Milieu Centraal. Het jaar is nog niet afgelopen maar vanaf januari 2017 trok de pagina al ruim 162.000 bezoeken. Onderzoekers van Milieu Centraal hebben onlangs de kennisbasis over warmtepompen uitgebreid. Deze kennis wordt onder andere verwerkt in een nieuwe Advies op Maat module. Deze komt begin volgend jaar online te staan. Hiermee kunnen huizenbezitters uitrekenen wat de mogelijkheden zijn voor een warmtepomp in hun woning en wat ze daarmee potentieel kunnen besparen. Voor social media is een video gemaakt waarin de techniek van de warmtepomp versimpeld wordt uitgelegd.

Een warmtepomp voor elk type woning

Warmtepomp hybride binnen en buiten 750x1125.jpg

Vooral bij nieuwbouw worden warmtepompen steeds meer toegepast. Maar ook in bestaande huizen bieden warmtepompen de mogelijkheid om veel CO2 te besparen. Warmtepompen werken efficiënt op stroom en sparen daarmee veel aardgas. Hybride warmtepompen, die energie uit de buitenlucht halen, zijn in bijna alle woningen toepasbaar. Belangrijkste voorwaarde is dat de woning in ieder geval matig geïsoleerd is. Hoe beter de isolatie echter is, hoe groter het aandeel warmte dat door de warmtepomp wordt geleverd. De hybride warmtepomp werkt samen met de CV-ketel, die springt bij als er warm water of snel veel warmte nodig is.

Met een volledige warmtepomp kunnen ook bestaande woningen ‘aardgasvrij’ gemaakt worden. Om met een volledige warmtepomp comfortabel te verwarmen, is het nodig dat een woning goed geïsoleerd is. Ook moet het warmte-afgiftesysteem (radiatoren, vloer- en wandverwarming) bij lage temperaturen voldoende warmte leveren.

Besparing in kosten en CO2

De kennis over kosten en besparingen van de warmtepomp is ook verwerkt op de website van Milieu Centraal, zie Warmtepomp.

Meer weten? Neem contact op met Mariken Stolk, communicatieadviseur duurzame energie.

Video voor social media

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.