Praktisch over duurzaam

Definitief afscheid van de gloeilamp

Ondanks het verbod op de handel in gloeilampen branden er in Nederlandse huizen nog 65 miljoen gloeilampen. Dit blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal. 80 procent van de huishoudens heeft nog gloeilampen in huis: 11 in gebruik en 4 in de kast. Goed nieuws: 20 procent is al gloeilampvrij. 

In het tv-programma Groen Licht vertelde collega Kirsten Palland afgelopen maandag dat het voor het milieu én je portemonnee beter is om gloeilampen meteen te vervangen door ledverlichting.

Groen licht 654x400.jpg

Nieuwe wetgeving

Gloeilampen verbruiken onnodig veel energie. Daarom mogen er sinds 2012 in Europa geen gloeilampen voor huishoudens meer op de markt gebracht worden. Producenten weten dit verbod nu nog te omzeilen door op de verpakking een symbool met een hamertje te zetten, wat betekent dat de lamp niet bedoeld is voor huishoudens maar voor bouwplaatsen en fabriekshallen. Vanaf 27 februari is ook dit verboden en zullen we definitief afscheid moeten nemen van de gloeilamp. Voorlopig kun je in de winkel nog wel gloeilampen tegenkomen, want voorraden mogen gewoon verkocht worden.

Niet wachten, meteen vervangen

Milieu Centraal adviseert consumenten om nu meteen over te gaan op ledverlichting, en niet te wachten tot de gloeilampen stuk zijn. Een ledlamp is 80 procent zuiniger dan een gloeilamp. Met het vervangen van 11 gloeilampen kunnen huishoudens jaarlijks 30 euro op de energierekening besparen. Vooral de lampen in de woonkamer en de keuken besparen veel stroom, die branden de meeste uren per dag. Lang met spullen doen is meestal goed voor het milieu, maar dat geldt niet voor de energieverslindende gloeilampen.

Warm licht

Veel mensen houden vast aan de gloeilamp, omdat ze denken dat er geen zuinig alternatief is voor hun specifieke lamp of armatuur. Ze zien op tegen de hogere aanschafprijs of denken dat ledlampen alleen te verkrijgen zijn in koude lichttonen. Dat was in de beginjaren het geval, maar tegenwoordig is er een keur aan ledlampen beschikbaar. Geschikte alternatieven voor specifieke armaturen zijn te vinden bij lichtspeciaalzaken of op internet. Voor wie denkt dat er niets boven het ouderwetse peertje gaat, zijn er zelfs retro ledlampen met een gloeidraad op de markt.

Meer weten?

Meer weten over gloeilampen en ledlampen? Kijk eens op Energiezuinig verlichten en Energiezuinige lamp kiezen.

Over het onderzoek

Milieu Centraal heeft het onderzoek laten uitvoeren in samenwerking met Vereniging Energie-Nederland, RVO en ECN. Het onderzoek is gedaan door MillwardBrown.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.