Praktisch over duurzaam

Helpdesk plastic tas

Sinds 1 januari 2016 mogen winkeliers geen gratis plastic tas meer meegeven bij een aankoop. Voor zowel consumenten als ondernemers kan zo’n nieuwe situatie verwarrend zijn. Milieu Centraal helpt om duidelijkheid te geven.

Sinds het begin van dit jaar mogen ondernemers hun klanten bij aankoop van een product geen gratis plastic tas meer aanbieden. ‘Neem een eigen boodschappentas mee’ luidt het devies; dat is de beste keus voor het milieu. Zo’n omschakeling is soms best lastig. Ondanks het goede doel, namelijk om zwerfvuil op straat en in zee tegen te gaan en om verspilling van grondstoffen te voorkomen.

Help! Mag ik nog een tas meegeven?

Eind december hebben ruim 250.000 ondernemers een informatiepakket ontvangen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Hierin kregen zij informatie over het verbod op de gratis plastic tas, een poster en stickers om in de winkel te gebruiken. Voor de vragen die dit bij de ondernemers kon oproepen, heeft Milieu Centraal een helpdesk ingericht. Een extern callcenter is daarbij ingeschakeld. De meeste bellers willen meer toelichting op het verbod, en vragen naar de uitzonderingsgevallen. Tot eind januari kwamen er bijna 1.800 telefoontjes binnen.

Factsheet voor journalisten

Ook voor consumenten is het een nieuwe situatie, die verwarring kan oproepen. Media hadden veel belangstelling voor dit onderwerp. Om meer duiding te geven heeft Milieu Centraal een factsheet opgesteld voor journalisten. Hierin staat achtergrondinformatie over het verbod op de gratis plastic tas. Ook geeft Milieu Centraal hierin een toelichting op de milieu-impact van de verschillende tassenmaterialen. De beste keus voor het milieu is altijd een eigen boodschappentas, die mensen vervolgens zo vaak mogelijk gebruiken.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op onze webpagina over Plastic tassen.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.