Praktisch over duurzaam

Column: 55plus vol energie

Hoe oud een dame is, hoor je volgens de etiquette niet te vragen. Hoe oud haar kinderen zijn, dat mag weer wel. En als die het huis uit zijn, grote kans dat je met een 55plusser te maken hebt. Dat is voor veel mensen ook een nieuwe levensfase met een nieuwe invulling voor werk, wonen en vrije tijd. Een uitgelezen moment om na te denken over energiebesparing.

Het blijkt namelijk dat deze groep ‘toekomstige ouderen’ langer thuis wil wonen én dan ook vaker thuis is. Meer dan 40 procent van de 55 tot 65 jarigen wil niet verhuizen, ook niet met oog op de toekomst die mogelijk met gebreken komt. Dat langer thuis wonen gebeurt vaak in grote oude huizen. Eigenlijk wonen ze een ‘jasje te groot’. Maar graag wel met genoeg comfort en een niet al te hoge energierekening.

Ruimte

Milieu Centraal is in gesprek gegaan met 55plussers. Met als doel het verkennen van een nieuw programma voor 'empty nesters' en mensen die binnenkort met pensioen gaan. De bijeenkomsten hebben interessante inzichten opgeleverd. Zo melden de deelnemers dat het een misverstand is dat ouderen kleiner willen wonen. Ze zijn inmiddels gewend aan ruimte. “We willen in huis blijven zwieren”, zo zegt er één. Het financiële plaatje is ook een hot item. “Dat is best moeilijk. Wat is nou slim om te doen met je spaargeld? Je hypotheek aflossen, investeren in energiebesparing of toch een spaarpotje achter de hand houden, zodat je bij kunt springen voor je kinderen?”

Toekomstproof huis

Milieu Centraal weet dat energiebesparende maatregelen voor iedereen lonen. Dat geldt nog eens éxtra voor deze groep mensen. Zeker als je door je pensioen vaker thuis bent, daardoor meer energie verbruikt en je ook nog eens in inkomen achteruit gaat. Bovendien gaat de verwarming na je 75ste echt wel een graadje hoger (of meer…), waarmee de energierekening een steeds groter deel gaat uitmaken van je vaste lasten. Dus gaan je kinderen binnenkort het huis uit, of ga je binnenkort met pensioen? Tijd om je huis ‘toekomstproof’ te maken!

Voor deze dame is het voorlopig nog niet zover. Maar ook voor mij geldt: een slimme meid is op haar toekomst voorbereid!

Vera Dalm

Directeur Milieu Centraal

@veradalm

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.