Praktisch over duurzaam

Drie fabels over spouwmuurisolatie weerlegd

Spouwmuurisolatie is de voordeligste methode van gevelisolatie. Met lage kosten realiseer je een hoge energiebesparing. Ongeveer een miljoen woningen in Nederland komt nog in aanmerking voor het na-isoleren van de spouwmuur.

Tussen 1920 en 1976 zijn er 3 miljoen woningen gebouwd met een ongeïsoleerde spouwmuur. De helft daarvan is inmiddels voorzien van spouwmuurisolatie. Van de overige 1,5 miljoen woningen is naar schatting twee derde geschikt om de spouwmuur te laten isoleren. Isolatie is goed voor het milieu én de portemonnee. Aan de slag dus!

Misverstanden

Helaas zijn er hardnekkige misverstanden over spouwmuurisolatie. Het zou vochtproblemen geven en een belemmering zijn voor verdergaande gevelisolatie. Daardoor zien sommige mensen van spouwmuurisolatie af. Reden voor Milieu Centraal om onderzoek te laten doen naar de feiten en fabels over spouwmuurisolatie. De komende tijd zal Milieu Centraal op de website en via social media aandacht geven aan de feiten en fabels. Hier ontkrachten we alvast 3 grote fabels.

Fabel 1: Een spouwmuur mag nooit helemaal gevuld worden, anders krijg je vochtproblemen

Sommige mensen denken dat er lucht in de spouw moet zitten om vochtdoorslag te voorkomen en aanwezig vocht via ventilatie af te voeren. Dat is niet waar. Als de isolatie goed wordt uitgevoerd, laat een volledig met isolatiemateriaal gevulde spouw geen vocht van buitenaf door. Ventilatie van de spouw is ook niet nodig: het draagt nauwelijks bij aan de droging van het metselwerk en kan dus zonder bezwaar achterwege blijven, mits het metselwerk in goede staat en niet vorstgevoelig is.

Fabel 2: Als er bouwafval of speciebaarden in de spouw zitten, kun je hem niet isoleren

Bouwafval en speciebaarden (uitpuilende stukken cement) kunnen inderdaad voor problemen zorgen, maar alleen als je ze laat zitten. In uitzonderlijke gevallen kan de geïsoleerde spouwmuur dan vochtdoorslag geven. Maar bij de meeste woningen kan een vervuilde spouwmuur prima schoongemaakt worden. Het na-isolatiebedrijf moet volgens de richtlijnen van de branche vooraf onderzoeken of er vervuiling in de spouw zit. Het is verstandig om na te gaan of het na-isolatiebedrijf gecertificeerd is, of ze de spouw goed hebben onderzocht en of het vuil goed verwijderd kan worden. Alleen als schoonmaken van de spouw niet mogelijk is, kun je beter voor een andere isolatiemethode kiezen.

Fabel 3: Spouwmuurisolatie is een belemmering voor verdergaande isolatie

Spouwmuurisolatie is geen technisch obstakel voor verdergaande isolatiemaatregelen. Sterker nog: als je een woning met spouwmuur energieneutraal wilt maken, is het juist nodig om ook de spouwmuur te isoleren. De isolatie beperkt convectiestromen in de spouw en vergroot de isolatiewaarde van de buiten- of binnengevelisolatie die je laat aanbrengen.
Financieel gezien zou er wel een belemmering kunnen zijn. Spouwmuurisolatie levert voor weinig kosten al een grote besparing op de energierekening op. Verdergaande isolatie is duur en levert relatief gezien veel minder besparing op. Maar dat is zelden een argument om de spouwmuur niet te isoleren!

Over het onderzoek

Het onderzoek naar spouwmuurisolatie is uitgevoerd door TU Delft, faculteit bouwkunde en AaCee Bouwen en Milieu. Milieu Centraal was samen met RVO Nederland en het ministerie van Binnenlandse zaken de opdrachtgever van het onderzoek.

Lees meer over spouwmuurisolatie op www.milieucentraal.nl/spouwmuurisolatie.

Of ga direct naar ons Advies op maat.

 

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.