Praktisch over duurzaam

Komkommernieuws bij Milieu Centraal

AD, NOS en nu.nl pikten het bericht van Milieu Centraal als eersten op: Consumenten ergeren zich aan plastic om de komkommer en portieverpakkingen. Maar verpakkingen zijn soms juist goed voor het milieu. 

Veel consumenten denken dat verpakkingen slecht zijn voor het milieu. Ze realiseren zich niet dat verpakking vaak een functie heeft: producten blijven langer vers en beschadigen minder snel, waardoor er minder voedsel wordt weggegooid. Een komkommer die van ver komt, blijft langer goed in plastic. Milieu Centraal wilde weten hoe consumenten tegen verpakkingen aankijken. Met de uitkomst van het onderzoek kan Milieu Centraal betere voorlichting over nut en noodzaak van verpakkingen geven. Milieu Centraal wil dit samen met supermarkten en producenten gaan doen.

Milieubelasting verpakking is klein

De milieubelasting van de verpakking is meestal een stuk kleiner dan die van het product zelf. Uit het onderzoek blijkt dat consumenten vaak denken dat dit andersom is: ze beschouwen de soort en hoeveelheid verpakking als het meest milieubelastend.

Porties of grootverpakking

Ook denkt 60 procent van de consumenten dat voordeelverpakkingen beter zijn voor het milieu dan portieverpakkingen. Terwijl portieverpakkingen zoals koffiemelk in cups verspilling kunnen voorkomen, en dan juist beter zijn voor het milieu. Uiteraard hangt dit ook af van de huishoudgrootte en hoe vaak een product wordt gebruikt: een grootverpakking kan voor een gezin juist weer beter zijn dan portieverpakkingen. Voor het milieu is het goed als consumenten steeds de verpakking kunnen kiezen die bij hun situatie past.

Zelf voedselverspilling voorkomen

Koop niet te veel: slim boodschappen doen en eten kopen op maat voorkomt voedselverspilling.

Wil je weten hoeveel je zelf weggooit? Doe de weggooitest.

Lees meer

Ons persbericht
AD: Consument wil af van groente in plastic
NOS: Consument baalt van verpakte groente
Nu.nl: Consument koopt liever komkommer zonder plastic

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.