Praktisch over duurzaam

Zwerfies 1.0 niet effectief tegen zwerfafval

‘Zwerfies’ zijn niet effectief tegen zwerfafval, voetstapjes richting prullenbak wél. Dat is een van de uitkomsten van het onderzoek naar zwerfafval dat Milieu Centraal in opdracht van het ministerie van IenM en RWS heeft uitgevoerd.

Veel was al bekend over zwerfafval: het zorgt voor ergernis, trekt ongedierte aan en opruimen kost honderden miljoenen euro’s per jaar. Afval op straat en in het groen vergaat vaak traag. Kauwgom bijvoorbeeld doet er minstens 20 jaar over, een aluminium blikje vergaat nauwelijks. Als plastic zwerfafval in zee belandt, verergert het de 'plastic soep'.

Nieuwe inzichten

Het onderzoek van Milieu Centraal leverde nieuwe inzichten op. Nederland is de afgelopen 10 jaar niet schoner of viezer geworden. En in vergelijking met andere landen is Nederland behoorlijk schoon. Ook zijn er nieuwe inzichten over welke gedragsinterventies wel en niet effectief zijn. Voetstapjes richting een prullenbak helpen bijvoorbeeld wél tegen zwerfafval, maar het plaatsen van ‘zwerfies’ (foto’s van zwerfafval) op social media werkt juist averechts. Een foto van iemand die afval opruimt (zwerfie 2.0), werkt weer wél: mensen doen het gewenste gedrag na.
Verder is het beleid rond zwerfafval in Nederland en omringende landen in kaart gebracht, staan routes en bronnen van zwerfafval nu duidelijker op een rij en is er beter zicht op de samenstelling van zwerfafval. Het rapport van Milieu Centraal levert hiermee input voor het zwerfafvalbeleid van de overheid.

Meer onderzoek nodig

Over een aantal dingen is nog weinig bekend. Bijvoorbeeld over de hoeveelheid zwerfafval in de bodem en de gevolgen daarvan voor mens, dier en natuur. Ook is niet altijd bekend hoe effectief bepaalde maatregelen zijn. Milieu Centraal heeft de overheid aangeraden om hier verder onderzoek naar te doen.

Kennisinstituut

Milieu Centraal is bij velen vooral bekend als voorlichtingsorganisatie. Maar Milieu Centraal is ook een kennisinstituut. Daarom vindt Milieu Centraal het leuk om af en toe nieuwe kennis met je te delen. Onderzoeksvragen zijn altijd welkom!

Lees meer op onze pagina over zwerfafval.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.