Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Nieuwsbrief professionals juni 2017

Hoe onderzoek je drankverspilling? Waarom gespoten PUR een afrader is onder de vloer, duurzamewarmte.nl en keuzehulp voor lampen

Drank pakken.jpg

Drankenprimeur: cijfers over vloeistofverspilling bekend

In tegenstelling tot verspilling van vast voedsel is drankverspilling in Nederland altijd moeilijk meetbaar geweest: je kunt wél iemands vuilniszak opensnijden en boterhammen tellen, maar iemands afvoerpijp opensnijden om te meten hoeveel karnemelk wegvloeit is lastiger. Het was een known unknown: we wisten dat we het niet wisten. Dat is nu veranderd; de eerste cijfers zijn beschikbaar!

Vloerisolatie vierkant.jpg

Gespoten PUR met HFK's afrader onder de vloer

De vloer isoleren is een slimme maatregel voor nog ruim 2 miljoen woningen. Het is comfortabel, kostenbesparend en beter voor het milieu. Nieuw onderzoek van Milieu Centraal laat zien dat vloerisolatie met gespoten polyurethaan (PUR) met HFK’s pas na 16 jaar klimaatwinst geeft. Consumenten kunnen beter andere materialen zoals thermoskussens of glaswol kiezen. 

vierkant vind de juiste lamp.png

Keuzehulp voor vervangen halogeenlampen

In Nederlandse huizen wachten nog zo’n 100 miljoen halogeenlampen op vervanging door ledlampen. Vanaf september 2018 geldt een halogeenlampenverbod en mogen ze niet meer gemaakt worden. Omdat een halogeen-spotje vervangen minder eenvoudig is dan een gloeilamp, ontwikkelde Milieu Centraal een keuzehulp die miskopen voorkomt. 

Kat in deken 400x400.jpg