Praktisch over duurzaam

Drankenprimeur: cijfers over vloeistofverspilling bekend

In tegenstelling tot verspilling van vast voedsel is drankverspilling in Nederland altijd moeilijk meetbaar geweest: je kunt wél iemands vuilniszak opensnijden en boterhammen tellen, maar iemands afvoerpijp opensnijden om te meten hoeveel karnemelk wegvloeit is lastiger. Het was een known unknown: we wisten dat we het niet wisten. Dat is nu veranderd; de eerste cijfers zijn beschikbaar!

In een slim nieuw onderzoek naar consumentengedrag gaven huishoudens via push-berichten in een app iedere paar uur door hoeveel drank ze weggespoeld hadden. Zo heeft onderzoeksbureau Kantar Public in opdracht van Milieu Centraal vloeistofverspilling tóch meetbaar gemaakt. Deelnemers aan het onderzoek spoelden vooral koffie en thee (31 liter per jaar), zuivel (17 liter), sap en frisdrank (10 liter) weg.

Milieu Centraal geeft allerhande praktische tips om drankenverspilling te voorkomen. Kirsten Palland, communicatieadviseur duurzame voeding bij Milieu Centraal: “Nederlanders kunnen veel besparen door dranken op maat in te kopen en koffie en thee meer op maat te zetten. Melk is vaak nog prima drinkbaar na de THT-datum.”

Tegelijk met de drankenprimeur presenteerde Milieu Centraal samen met het Voedingscentrum en Rijkswaterstaat nieuwe cijfers over voedselverspilling op basis van onderzoek in opdracht van de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu. Volgens de nieuwe cijfers gooien we per persoon jaarlijks 41 kilo goed voedsel (inclusief zuivel) weg.

Onderzoeken bekijken

De belangrijkste feiten over voedselverspilling heeft Milieu Centraal in deze factsheet (pdf) samengevat. Het onderzoek naar verspilling van vloeistoffen: schattingsstudie naar de mate van verspilling van vloeistoffen (pdf).

 

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.