Praktisch over duurzaam

Keuzehulp voor vervangen halogeenlampen

In Nederlandse huizen wachten nog zo’n 100 miljoen halogeenlampen op vervanging door ledlampen. Vanaf september 2018 geldt een halogeenlampenverbod en mogen ze niet meer gemaakt worden. Omdat een halogeen-spotje vervangen minder eenvoudig is dan een gloeilamp, ontwikkelde Milieu Centraal een keuzehulp die miskopen voorkomt. 

Halogeenlampen zijn er in meerdere soorten en maten. De keuzehulp legt in 5 stappen uit waar mensen op kunnen letten om de juiste vervangende ledlamp te kopen. 

Per woning branden nog gemiddeld 13 halogeenlampen, die bewoners beter direct kunnen vervangen. Ledlampen verbruiken 75% minder stroom dan halogeenlampen en zijn daardoor goedkoper en beter voor het milieu. Zelfs als lampen het nog goed doen. De grootste winst maken consumenten in kamers waar lampen het meest branden zoals de woonkamer en keuken. 

Led is goedkoper dan je denkt

Ledlampen lijken duurder door de hogere aankoopprijs. Maar in gebruik zijn ze uiteindelijk een stuk goedkoper dan een halogeen- of gloeilamp. Ze verbruiken veel minder energie en ze gaan veel langer mee, gemiddeld 25 jaar. Onderstaande vergelijking laat consumenten zien waarom ledlampen op de lange termijn goedkoper zijn en stroom besparen. Ook de gloeilampen die mensen nog in huis hebben kunnen niet snel genoeg vervangen worden. 

Led is goedkoper dan je denkt - infographic mei 2017.png


Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden om jouw klanten, leden of contacten te helpen bij de keuze voor ledverlichting?

Neem contact op met Mariken Stolk.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.