Praktisch over duurzaam

Zeven lastige vragen over het energielabel

Het energielabel voor woningen leeft, maar het zorgt ook voor vragen: al 75.000 mensen namen contact op met de Helpdesk Energielabel. Daarom beantwoordt Milieu Centraal hier zeven lastige vragen.

Bij verkoop of nieuwe verhuur is een definitief energielabel verplicht. In de eerste twee maanden van dit jaar hebben al 100 duizend Nederlanders zo’n definitief label aangevraagd. Bij de Helpdesk Energielabel ((0800-0808 of helpdesk@energielabel.nl), die door Milieu Centraal in overleg met RVO en het Ministerie van Binnenlandse Zaken ondersteund wordt, liep het storm. Milieu Centraal heeft de antwoorden op de meest gestelde vragen op www.energielabel.nl gepubliceerd. Hieronder alvast een voorproefje:

Ik heb een slechter definitief energielabel dan mijn voorlopige energielabel, hoe kan dat?

Ja, het is mogelijk dat het voorlopige energielabel negatief en positief afwijkt van het definitieve energielabel. Dat komt omdat het voorlopige energielabel is gebaseerd op openbare gegevens, zoals het bouwjaar, woningtype en woonoppervlakte. Ook is gebruik gemaakt van de resultaten van het WoonOnderzoek uit 2006. Hiermee kan bepaald worden welke energiebesparende maatregelen gemiddeld per woningtype zijn genomen. Het kan zijn dat bepaalde energiebesparende maatregelen wel in uw voorlopig energielabel zijn meegenomen, maar in werkelijkheid niet zijn doorgevoerd. Hierdoor kan uw definitief energielabel slechter zijn dat uw voorlopige energielabel.

Ik ben samen met mijn partner eigenaar van de woning. Als ik inlog op energielabelvoorwoningen.nl staat daar ten onrechte dat ik geen woning bezit. Hoe kan dat?

Bij een woning met meer dan één eigenaar, kan er slechts één inloggen. Alleen degene die bij het Kadaster staat geregistreerd als 'meest rechthebbende' kan inloggen in de webtool (bij een gelijke eigendomsverdeling is dit vaak de oudste in leeftijd).

Is het energielabel ook verplicht als ik een kamer in m'n huis verhuur of ga verhuren?

Nee, het energielabel geldt voor gehele woningen, en niet voor losse kamers in een woning. Dus ook niet voor studentenkamers.

Is het energielabel ook verplicht als ik ga onderverhuren?

Ja, in alle gevallen van nieuwe verhuur voor langer dan 4 maanden is een energielabel verplicht. Als u uw woning gaat onderverhuren is uw huiseigenaar verantwoordelijk voor het verkrijgen en beschikbaar stellen van een definitief energielabel. Een eventuele boete is ook voor de woningeigenaar. Als onderverhuurder moet u uw huisbaas op de hoogte stellen van de onderverhuur.

Is het energielabel ook verplicht voor nieuwbouwwoningen?

Ja, het energielabel is ook verplicht wanneer een nieuwbouwwoning wordt opgeleverd. De verkoper van de woning is verplicht bij oplevering het energielabel te overhandigen aan u als kopende partij. Dit gaat op dezelfde manier als bij verkoop van een woning, door in te loggen op www.energielabelvoorwoningen.nl. Een EPC-berekening van de woning kan niet worden gebruikt als vervanging voor het definitieve energielabel.

Is het energielabel ook verplicht voor woonboten?

Nee. Woonboten staan bij het kadaster niet ingeschreven als woningen en hoeven dus ook geen energielabel te hebben.

Ik heb een aanbouw, die in tegenstelling tot de rest van mijn huis isolatie en dubbel glas heeft, vul ik dan enkel of dubbel glas in?

U dient de mate van isolatie op te geven die geldt voor meer dan de helft van uw woning. Stel: uw aanbouw met dubbel glas is 30 procent van de totale oppervlakte van uw huis en uw huis heeft verder enkel glas, dan moet u ‘enkel glas’ invullen.

Zie voor meer informatie:

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.