Praktisch over duurzaam

Zo krijg je inzicht in je energieverbruik

Nu steeds meer huishoudens een slimme meter krijgen, neemt de belangstelling voor energieverbruiksmanagers snel toe. Want een slimme meter wordt pas echt slim door er iets op aan te sluiten. Iedereen kan een dienst vinden die bij hem past via een handige vergelijkingssite.

Dit jaar is de grootschalige aanbieding van de slimme meter begonnen. De teller staat op ruim één miljoen. Het doel is dat in 2020 ieder huishouden zo’n meter is aangeboden. (Klik hier voor een handig overzicht om te zien wanneer wie aan de beurt is.) Een slimme meter biedt zonder hulpmiddelen niet veel inzicht in het energieverbruik. Een bewoner krijgt zes keer per maand van het energiebedrijf via een e-mail of een brief informatie over het verbruik in de afgelopen twee maanden.

Zo geeft een slimme meter inzicht

Maar de slimme meter biedt de mogelijkheid om er producten en diensten aan te koppelen die dagelijks of real time te zien wat het verbruik is. Op de vergelijkingssite www.energieverbruiksmanagers.nl presenteert Milieu Centraal ruim veertig van dit soort diensten en producten. Hiermee helpt Milieu Centraal mensen om een passende keuze te maken. Meer inzicht in verbruik biedt handvatten om energie te besparen. Zo moeten besparingen van 5 à 10 procent mogelijk zijn.

Succesvol vergelijkingsplatform

Milieu Centraal werkt voor de vergelijkingssite samen met de netbeheerders. In hun communicatie aan bewoners over het installeren van een slimme meter verwijzen ze graag naar het onafhankelijke overzicht van energieverbruiksmanagers. Het bezoek aan de site is gestegen van gemiddeld 2000 bezoeken per week in 2014 naar gemiddeld 3200 bezoeken per week in 2015.

Issue over privacy opgelost

Eind januari werd bekend dat sommige energieverbruiksmanagers gevoelig waren voor persoonsverwisseling. Netbeheer Nederland heeft hierop bij alle diensten gecontroleerd of de verificatieprocedures in orde zijn. Daarbij bleek dat in drie van de 96 gecertificeerde partijen (ODA’s; Onafhankelijke Diensten Aanbieders) de aanmeldingsprocedure onvoldoende waarborgen te hebben om te voorkomen dat derden gebruik maken van iemands verbruiksgegevens. Bij deze drie diensten zijn de aanmeldingsprocedures inmiddels aangepast.  

Lees meer op www.milieucentraal.nl/slimme-meter.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.