Praktisch over duurzaam

Man zoekt uit, maar vrouw besluit

Vrouwen hebben een andere kijk op duurzaamheid en energiebesparing dan mannen. Bewust en onbewust, blijkt uit onderzoek van 5plus1. Uit hersenscans (fMRI-onderzoek) blijkt dat ook onbewust andere triggers een rol spelen dan bij mannen. Een interessant feit, omdat vrouwen de meeste beslissingen over energiebesparing nemen. Wat kun je met dit gegeven?

Mannen zijn vaker op de hoogte van de nieuwste technische ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie. Ze zijn vooral geïnteresseerd in hoe iets werkt, wat het kost en wat het oplevert, iets waar vrouwen niet echt mee bezig zijn. Vrouwen letten veel meer op uiterlijk en praktische overwegingen: Past zo’n warmtepomp wel? Krijg ik geen lelijk ding in mijn huis of tuin? Is het een gedoe om te plaatsen?

Het blijkt bovendien dat mannen positiever zijn over grote energiebesparende maatregelen. Vrouwen letten daarentegen veel meer op gedragsmaatregelen zoals het lager zetten van de verwarming. Desalniettemin zien vrouwen zichzelf als beslisser wanneer het gaat om maatregelen toepassen. Slechts 29% geeft aan dat de man 'de broek aan heeft'!

De waarheid boven tafel

Opvallend is dat veel vrouwen in interviews zeggen dat ze 'verspilling' een belangrijke reden vinden om maatregelen te nemen. Maar op de fMRI-scans is dit niet terug te zien. Bij vrouwen activeren juist dingen als sociaal bewijs (wat doet mijn omgeving), comfort en onafhankelijkheid het hersengebied dat beslissingen aanstuurt. Het mannelijk brein wordt juist geactiveerd bij redenen zoals milieu en energieverspilling.

Groen is vrouwelijk

Een andere groep onderzoekers ontdekte afgelopen jaar dat concepten zoals groen en duurzaamheid geassocieerd worden met vrouwelijkheid. Mensen die 'groen' gedrag laten zien worden door anderen vaker beschouwd als vrouwelijker. Dit kan mannen tegenhouden om duurzaam gedrag te vertonen. Zijn mannen je doelgroep? Bedenk dan waarmee je mannen mogelijk aanspreekt of juist afschrikt. Het laatste technische snufje werkt wellicht beter dan het ideaalplaatje van duurzaam gedrag.

Verder lezen?

Brough, A.R., Wilkie, J.E.B., Ma, J., Isaac, M.S. & Gal, D. (2016). Is Eco-Friendly Unmanly? The Green-Feminine Stereotype and Its Effect on Sustainable Consumption. Journal of Consumer Research, 43, 567 – 582

5plus1 (2017). Genderonderzoek energiebesparing (pdf) – De vrouw als beslisser. Verkennend onderzoek naar de rol van vrouwen bij beslissingen over energiemaatregelen in/aan de woning. Rapport, 20 p.

Meer weten?

Milieu Centraal maakt gebruik van gedragsonderzoek en nieuwe inzichten bij het vormgeven van campagnes en consumentenadvies. 

Aranka Sinnema
Onderzoeker gedragsverandering
aranka.sinnema@milieucentraal.nl

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.