Praktisch over duurzaam

Column: op het groene spoor

Komende vrijdag voert de Groene Top Trein me langs Nederlandse initiatieven van creatieve burgers en bedrijven. Op zaterdag zit ik in dé trein naar de Klimaatconferentie in Parijs. Andere reizigers, maar hetzelfde spoor: onderweg naar minder CO2-uitstoot.

De Groene Top Trein rijdt vrijdag door Nederland, op zoek naar initiatieven van burgers en bedrijven die het verschil gaan maken: minder energie gebruiken, afval weer als grondstof zien, bewust omgaan met reizen en met voeding. Lokale initiatieven, uitvindingen van studenten, start-ups: allemaal creatieve oplossingen op weg naar een duurzame wereld. Op zaterdag stap ik in dé trein richting Parijs voor de klimaattop.

Klimaatklappers

Milieu Centraal heeft in de aanloop naar al die gesprekken op een rij gezet wat je zelf kunt doen: we hebben 30 klimaatklappers doorgerekend op hun CO2-uitstoot en verwerkt in infographics en animaties, die door iedereen gebruikt kunnen worden. Lekker praktisch en meteen toe te passen. Kijk maar eens op www.klimaatklappers.nl! Voel je vrij om deze tips te verspreiden. Net als het bijbehorende factsheet, de berekeningen of het beeldmateriaal.

Nederland wordt groen

Onderzoek leert dat eenduidige informatie belangrijk is bij het creëren van draagvlak voor gedragsverandering. Dus als we met z'n allen dezelfde boodschap uitdragen, dan zetten we echt mensen in beweging. Veel mensen en organisaties hebben dat ook al gedaan via (sociale) media, nieuwsbrieven en online portals. Onze klimaatklappers gaan ook een hoofdrol spelen in de programmareeks ‘Nederland wordt Groen’ van de VARA, deze week iedere werkdag te zien om 19.20 uur op NPO 2.

Succesvolle onderhandeling gewenst

Ieder huishouden is gemiddeld verantwoordelijk voor zo'n 23 ton CO2, deels direct door het energiegebruik van de woning, reizen en voeding. Deels indirect door wat je koopt zoals apparaten, kleding en ook weer voeding. Als je het zou willen compenseren ben je wel even bezig, want daar zou je 9 voetbalvelden met bomen voor moeten planten!! Besparen is beter. Doe je mee? Start je eigen klimaatonderhandeling met jezelf en je partner, met je gezin, vrienden of buren met behulp van de klimaatklappers. Ik wens je een succesvolle onderhandeling! Samen maken we het verschil.


Vera Dalm

Directeur Milieu Centraal

@veradalm

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.