Praktisch over duurzaam

Klimaatbewuste lunch met seizoenenkompas

Meer klimaatbewuste groente en fruit bij de lunch op kantoor. Het liefst van Nederlandse bodem en tenminste met klasse A of B. Om dat te bereiken ontwikkelde Milieu Centraal samen met bedrijfscateraar VITAM en groente- en fruitgroothandelaar Smeding het Seizoenenkompas.

Het seizoenenkompas is gebaseerd op de Groente- en Fruitkalender van Milieu Centraal. Die geeft met milieuklassen de totale milieubelasting aan van de teelt, transport en verpakking. Groente en fruit in milieuklasse A en B veroorzaken de minste milieubelasting,

Bananen of asperges

Als initiatiefnemer heeft VITAM alle groente en fruit die Smeding kan leveren in kaart laten brengen. Om de milieubelasting per portie te bepalen heeft Milieu Centraal de producten beoordeeld op teeltwijze, transport en verpakking. Zo krijgen bananen uit Costa Rica het hele jaar door label A en groene asperges uit Peru het hele jaar door energielabel E. Het verschil zit hem in de opbrengst per hectare, de verpakkingseenheid en vooral het transportmiddel. De bananen komen met gigantische zeeschepen. De uitstoot per kilogram product is vele malen lager wanneer je dit vergelijkt met groene asperges per vliegtuig uit Peru.

Seizoenenkompas

Met het seizoenenkompas wil VITAM haar inkoop van groente en fruit verder verduurzamen en meer bewustwording creëren over het Nederlandse seizoen. VITAM wil tenminste 95% van haar groente en fruit inkopen uit klasse A en B, waarvan 75% groente en fruit van Nederlandse bodem. De overige 5% zijn voor de smaakmakers van de keuken, zoals kruiden. Inmiddels koken 30 bedrijfsrestaurants van VITAM met het Seizoenenkompas.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.