Praktisch over duurzaam

Zuinige wasdroger is duur, denkt consument

De helft van de verkochte wasdrogers is niet energiezuinig. Veel consumenten laten nog zich leiden door de lagere verkoopprijs van drogers met label B en C. Maar goedkoop is vaak duurkoop, blijkt uit berekeningen van Milieu Centraal.

In oktober lanceerde Milieu Centraal samen met UNETO-VNI en stichting Witgoed een vervolg op de campagne‘Energievreters, pak ze aan!'. Bij de vorige campagne stond de vervanging van de oude koelkast centraal, nu vroeg Milieu Centraal aandacht voor de zuinigste wasdrogers. Dagbladen als Algemeen Dagblad en Telegraaf besteedden aandacht aan de oproep, en ook op social media scoorde de wasdrogeractie goed.

Goedkoop is duurkoop

De goedkoopste wasdrogers hebben hoge energiekosten. Een duurdere wasdroger met A++ label verbruikt maar een derde van de stroom die een droger met label B nodig heeft. Als je alles optelt, heb je voor minder of ongeveer hetzelfde geld een zuinige wasdroger die het milieu veel minder belast. De aanschafkosten plus energiekosten over 12 jaar zijn van een B label wasdroger 1200 euro en van een A++ droger 1000 euro, bij een gemiddeld gebruik van twee à drie keer per week.

Een wasdroger met A++ na 12 jaar 200 euro voordeliger dan een B-label droger. Dat is een klimaatklapper.

De was gaat niet altijd in de wasdroger

Eén op de drie Nederlandse huishoudens gebruikt altijd de waslijn, de meest milieuvriendelijke ‘droger’. Twee derde heeft een wasdroger. Een zuinige wasdroger combineren met de waslijn is natuurlijk voordeliger en groener dan altijd de droger gebruiken. Mensen met een wasdroger doen dit al regelmatig. Van de 220 wasbeurten die een huishouden gemiddeld doet per jaar gaan er 90 op de lijn en 130 in de droger.

Vind meer informatie over wasdrogers.

 

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.