Praktisch over duurzaam

2 miljoen kWh stroombesparing dankzij actie Energievreters

01 juni 2015

Lang met je koelkast doen lijkt goed voor het milieu maar is het niet, aldus voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Een moderne koelkast is veel zuiniger. Een koelvriescombinatie van 15 jaar oud vervangen door een nieuw A+++ model is beter voor het milieu én scheelt elk jaar 70 euro op de energierekening.

Consumenten aanzetten tot sneller vervangen van oude apparaten is één van de meer dan honderd acties van het nationale Energieakkoord. Milieu Centraal doet mee en startte vorig jaar de campagne ‘Energievreters, pak ze aan!’. Ed Nijpels, voorzitter van de borgingscommissie Energieakkoord, is enthousiast over de resultaten van deze campagne: “In de maanden oktober en november 2014 zijn volgens de gegevens van onderzoeksbureau GfK twee keer zoveel A+++ koelkasten en de helft meer A++ koelkasten, A+++ vriezers en A++ vriezers verkocht als in dezelfde periode in 2013. Deze groei is voor een groot deel veroorzaakt door de campagne.”

Nijpels: “De totale energiebesparing is ruim 2 miljoen kWh per jaar. Dat is net zoveel als het jaarlijkse stroomverbruik van 600 huishoudens. Dit is een mooi begin. Uiteindelijk moeten alle oude, onzuinige koelkasten vervangen worden." Er zijn nog ruim 8 miljoen koelkasten en vriezers toe aan vervanging in Nederland. Daarom start Milieu Centraal opnieuw de campagne ‘Energievreters, pak ze aan!’.

Een nieuwe, moderne A+++ koelkast is bijna 70 procent zuiniger dan een koelkast van vijftien jaar oud. Het vervangen van de koelkast levert zelfs al milieuwinst op als de koelkast zeven jaar of ouder is. Natuurlijk kost het maken van een nieuwe koelkast ook energie en grondstoffen. Maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de jarenlange besparing door een lager energieverbruik van de nieuwe, zuinige koelkast. Bovendien worden oude koelkasten en vriezers goed gerecycled, in Nederland wordt 88% van een oude koelkast hergebruikt.

De campagne loopt van 1 juni t/m 5 juli 2015. Wie in deze periode bij de deelnemende winkels (aangesloten bij brancheorganisatie UNETO-VNI) een zuinige koelkast koopt, maakt kans het aankoopbedrag terug te winnen.

Kijk op www.energievreter.nl voor meer informatie.

===============================  Einde persbericht  ==============================
Noot voor de redactie:

Voor meer informatie:
Milieu Centraal, Mariken Stolk, tel. 06 – 811 662 14
e-mail: mariken.stolk@milieucentraal.nl

Voor meer informatie over de win-actie van bij UNETO-VNI aangesloten leden:
De deelnemende UNETO-VNI leden zijn: Media Markt, BCC, Scheer en Foppen, Expert, United Retail (ElectroWorld, Euronics, Witgoedspecialist), ElectronicPartner, Maxwell en Ben van Dijk
UNETO-VNI, Dick Reijman, tel. 079 – 3250753 / 06-22411660
e-mail: d.reijman@uneto-vni.nl

www.milieucentraal.nl
Milieu Centraal is een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie die consumenten praktische informatie biedt over milieu en energie in het dagelijkse leven; van afval tot zonnepanelen. Alle tips en adviezen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Een externe wetenschappelijke adviesraad is onderdeel van de kwaliteitsborging. Milieu Centraal werkt samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheid en media en informeert per dag zo’n 5.000 consumenten via milieucentraal.nl en andere websites.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.