Praktisch over duurzaam

Hogere opbrengst zonnepanelen door zonrijk 2014

05 januari 2015

2014 was een stuk zonniger dan voorgaande jaren. Uit berekeningen van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal blijkt dat door dit hogere aantal zonuren de opbrengst van zonnepanelen vijf procent hoger was dan in een gemiddeld jaar.

Er waren in 2014 ruim 1.800 zonuren, dit waren er ongeveer 200 meer dan gemiddeld. Voor een set van zes zonnepanelen van 1.400 watt-piek (met optimale plaatsing) leveren de extra zonuren een meeropbrengst op van 62 kWh. Voor heel Nederland is de extra opbrengst vergelijkbaar met het stroomverbruik van ongeveer 13.000 huishoudens, uitgaande van 1 gigawatt totaal vermogen van zonnepanelen in Nederland.
Goed voornemen voor 2015

Ook als de zon in 2015 wat minder schijnt, zijn zonnepanelen een goede keuze. Ze leveren met minder zonuren nog volop stroom. Daarnaast is de prijs de afgelopen vijf jaar gehalveerd. Wat een investering in zonnepanelen extra interessant maakt, is dat de prijs van elektriciteit van het elektriciteitsnet naar verwachting op termijn zal stijgen. Terwijl je voor de stroom van de eigen zonnepanelen niet meer gaat betalen. Het rendement van een investering in zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van zes procent op een spaarrekening.

Btw terugvragen eenvoudig

Ook in 2015 geldt dat consumenten die zonnepanelen kopen, de btw op aanschaf en installatie kunnen terugvragen van de Belastingdienst. Op de aanschaf en installatie van een standaardpakket van zes zonnepanelen (1.400 watt-piek) à 2.900 euro levert teruggave van de btw ruim 400 euro op.

Lees meer over zonnepanelen op www.portaalzonnepanelen.nl.


===============================  Einde persbericht 

Noot voor de redactie

Voor meer informatie: woordvoerder Mariken Stolk, tel. 06 – 811 662 14 / 030 – 230 50 94 / e-mail: mariken.stolk@milieucentraal.nl.

Milieu Centraal is een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie die consumenten praktische informatie biedt over milieu en energie in het dagelijkse leven; van afval tot zonnepanelen. Alle tips en adviezen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Een externe wetenschappelijke adviesraad is onderdeel van de kwaliteitsborging. Milieu Centraal werkt samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheid en media en informeert per dag zo’n 5.000 consumenten via milieucentraal.nl en andere websites.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.