Praktisch over duurzaam

Milieu Centraal zet klimaatklappers op een rij

05 oktober 2015

Woningisolatie, vaker met de fiets, korter douchen of minder vlees eten: met al deze maatregelen verminder je uitstoot van het broeikasgas CO2. Wil je weten wat de grootste klimaatklappers zijn? Met de VN Klimaattop in zicht zet voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal feiten en cijfers op een rij. Wat blijkt: iedereen kan bijdragen aan het omlaag brengen van CO2-uitstoot.

Klimaatverandering: een begrip dat veel mensen zorgen baart. Tegelijkertijd is het zo’n groot en abstract probleem dat je al snel kunt denken: maar wat kan ík daar nu aan doen? Met de klimaatklapper- campagne laat Milieu Centraal zien dat je meer kunt doen tegen klimaatverandering dan je misschien denkt.

Maatregelen met grootste effect

De meeste impact maak je door dichter bij huis je vakantie te vieren, met het OV naar je werk te reizen, je spouwmuur te isoleren en zonnepanelen te nemen, zuinig te stoken en groenten en fruit van het seizoen te eten. Milieu Centraal rekende ruim 30 maatregelen door op hun CO2-uitstoot. Ruim de helft daarvan is verwerkt in een interactieve infographic die op een speelse manier inzichtelijk maakt wat de grootste klimaatklappers zijn: www.klimaatklappers.nl. De klimaatklappers zijn verdeeld over vier thema’s: je huis, makkelijke tips, bewuste voeding en goed op weg.

Klimaatimpact huishoudens in kaart gebracht

Een gemiddeld huishouden stoot 23 ton CO2 uit per jaar. De meeste CO2 komt vrij bij gebruik van vervoermiddelen, je eten en het energiegebruik in huis. Ook komt er CO2 vrij door woninginrichting, kleding, vrije tijd en studie. Je kunt niet overal CO2 op besparen: zo kun je moeilijk stoppen met eten of alles op de fiets vervoeren; de klimaatklappers laten zien waar je wel CO2 mee kunt besparen.

Welke klimaatklapper kies jij?

Met de klimaatklappercampagne roept Milieu Centraal iedereen op om het verschil te maken. Laat je inspireren en kies de klimaatklapper die jou aanspreekt. Hoeveel CO2 bespaar jij? Kijk op www.klimaatklappers.nl voor meer informatie over de campagne.

=============================== Einde persbericht

Noot voor de redactie

Voor meer informatie en interviews:
Woordvoerder Ingrid Aaldijk, tel. 06 – 811 662 14
e-mail: ingrid.aaldijk@milieucentraal.nl

Meer informatie

Meer informatie over klimaatverandering en een overzicht van alle klimaatklappers vind je in het factsheet klimaat.

Hieronder kun je de afbeeldingen van de infographics bekijken.

Wil je ze in een hoge resolutie (bijvoorbeeld voor print) ontvangen? Stuur dan even een mail naar ingrid.aaldijk@milieucentraal.nl o.v.v. 'Klimaatklappers in hi-res'.

www.milieucentraal.nl

Milieu Centraal is een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie die consumenten praktische informatie biedt over milieu en energie in het dagelijkse leven; van afval tot zonnepanelen. Alle tips en adviezen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Een externe wetenschappelijke adviesraad is onderdeel van de kwaliteitsborging. Milieu Centraal werkt samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheid en media en informeert per dag zo’n 5.000 consumenten via milieucentraal.nl en andere websites.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.