Praktisch over duurzaam

Ook cv-ketels krijgen een energielabel

17 september 2015

Vanaf 26 september 2015 krijgen nieuwe cv-ketels volgens de Europese richtlijnen een energielabel. In Nederland worden voornamelijk HR-ketels met een zuinig A-label verkocht. Door een HR-ketel te combineren met een slimme thermostaat, een zonneboiler of een warmtepomp kan met het systeem zelfs label A+++ gehaald worden. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal adviseert om bij de aanschaf van een nieuwe ketel vooral te kijken naar de mogelijkheden voor die combinaties.

Een slimme thermostaat bij een zuinige cv-ketel helpt mensen extra bij het besparen op hun stookkosten. Slimme thermostaten zijn thermostaten die werken met een bewegingssensor, op afstand bedienbaar zijn of thermostaten met zoneregeling, waarbij de temperatuur per ruimte afzonderlijk te regelen is. Een slimme thermostaat maakt verwarmen naar behoefte makkelijker en is snel terugverdiend. Uit berekeningen van Milieu Centraal blijkt dat een huishouden met een thermostaat met zoneregeling jaarlijks gemiddeld 200 euro bespaart. De beste optie voor het milieu is om daarnaast nog te kiezen voor een zonneboiler of een warmtepomp, dit vergt echter wel een behoorlijke investering.

Energielabel

Het energielabel komt voort uit de Europese ambitie om in 2020 twintig procent minder energieverbruik, twintig procent minder CO2-uitstoot en twintig procent meer duurzame energie te hebben. Alle fabrikanten en installateurs zullen vanaf 26 september op hun verwarmings- en warmwatertoestellen het energielabel moeten voeren.

=============================== Einde persbericht 

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie:
Marlon Mintjes, tel. 06 – 811 662 14
marlon.mintjes@milieucentraal.nl

Klik hier voor informatie over het energielabel op verwarming en warm water.

Over Milieu Centraal:

Milieu Centraal is een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie die consumenten praktische informatie biedt over milieu en energie in het dagelijkse leven; van afval tot zonnepanelen. Alle tips en adviezen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Een externe wetenschappelijke adviesraad is onderdeel van de kwaliteitsborging. Milieu Centraal werkt samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheid en media en informeert per dag zo’n 5.000 consumenten via milieucentraal.nl en andere websites.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.