Praktisch over duurzaam

Start je eigen klimaattop aan de keukentafel

30 november 2015

De VN-klimaattop is in volle gang: regeringsleiders onderhandelen over een nieuw klimaatverdrag. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal roept op om ook thuis de klimaatonderhandelingen te starten: organiseer je eigen klimaattop aan de keukentafel met je gezin, buren of vrienden. Wat wordt je klimaatdoelstelling en hoe ga je dat realiseren? Milieu Centraal biedt een stappenplan voor succesvolle klimaatonderhandelingen.

In vier stappen kun je tot een succesvol klimaatverdrag voor jouw huishouden komen. Je brengt eerst in kaart wat je CO2-uitstoot is en waar dit door komt. Vervolgens bepaal je je eigen klimaatdoelstelling. Daarbij kun je de internationale doelstellingen volgen of voor een eigen doel kiezen? Reken door met hoeveel CO2-besparing je dit doel kunt halen. Onderhandel over de mogelijke maatregelen. Maak een keuze in de doorgerekende klimaatklappers en veeg de vervuilers van de keukentafel! Zo boek je samen flinke winst voor het klimaat en je portemonnee. Het stappenplan voor je eigen klimaattop vind je op: www.milieucentraal.nl/klimaattop.

Stappenplan voor je eigen klimaattop

Stap 1. Breng je CO2-uitstoot in kaart

Belangrijk voor de onderhandelingen is om eerst te weten hoeveel CO2 jouw huishouden uitstoot. Breng het in kaart met de CO2-test op: milieucentraal.nl/co2test. Een gemiddeld huishouden stoot zo'n 23 ton CO2 uit. Niemand is natuurlijk precies gemiddeld. Zit jouw huishouden eronder of erboven en waar komt dat door?

Stap 2. Wat is jouw klimaatdoelstelling?

Nu je weet hoeveel CO2 jouw huishouden uitstoot, kun je bepalen hoeveel je wilt besparen. Europa zet in op 20% reductie in 2020 en 40% in 2030. Vertaalt naar een gemiddeld huishouden betekent dat een besparing van 4,6 tot 9,2 ton. Waar zet jij op in? En wat wordt jouw tijdpad?

Stap 3: Actieplan!

Tijd voor het actieplan. Milieu Centraal heeft de grootste klimaatklappers voor je op een rij gezet en verdeeld over vier thema’s: voeding, vervoer, je huis en makkelijke tips. Kijk op www.klimaatklappers.nl om te zien welke maatregelen het beste bij jouw situatie passen. Onderhandel met elkaar. Zet in op je favoriete klimaatklappers en boek de meeste klimaatwinst.

Stap 4: Uitvoeren en volhouden

Als je een keuze hebt gemaakt in klimaatklappers om je doelstelling te behalen dan is het een kwestie van uitvoeren. Maak een planning wanneer je welke klapper wilt gaan realiseren. Gaat het om energiebesparende maatregelen? Laat je goed informeren en vraag meerdere offertes op. Ga je voor maatregelen die een verandering nodig hebben in je dagelijkse doen en laten? Hou dan vooral vol: want een gedragsverandering zoals zuiniger stoken, vaker vegetarisch eten of de was vaker aan de waslijn hangen kan wel enkele weken kosten voordat het een gewoonte wordt.

Klimaatklappers

Hieronder staan alvast een aantal klimaatklappers ter inspiratie. Meer klimaatklappers vind je op: www.klimaatklappers.nl.

 

Maatregel CO2-besparing (kg / CO2 per jaar voor een gemiddeld huishouden)
Woonwerkverkeer (voorbeeld Zwolle - Utrecht) met trein i.p.v. auto 7500
Geen vliegreis voor twee personen naar Thailand 5400
15 zonnepanelen op het dak leggen 1800
Spouwmuur isoleren 1600
Schuin dak isoleren 1400
Auto vervangen door elektrische auto 1500
Vloerisolatie 600
Kleinere auto rijden en in vakanties grotere huren 500
Kamperen in eigen land i.p.v. vakantie met de auto in Zuid-Europa 450
Zuinig stoken 360
Voedselverspilling met de helft terugbrengen (2 pers) 350
Met twee personen twee dagen per week geen vlees eten 320
Korte autoritten vervangen door de fiets 310
Zuinig rijden 290
Geen ingevlogen producten en kasproducten (2 pers) 200

 -----------------------------------------------------

 

Noot voor de redactie

 

Voor meer informatie en opvragen van het onderzoeksverslag:
Woordvoerder Ingrid Aaldijk, tel. 06 – 811 662 14
e-mail: ingrid.aaldijk@milieucentraal.nl

www.milieucentraal.nl
Milieu Centraal is een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie die consumenten praktische informatie biedt over milieu en energie in het dagelijkse leven; van afval tot zonnepanelen. Alle tips en adviezen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Een externe wetenschappelijke adviesraad is onderdeel van de kwaliteitsborging. Milieu Centraal werkt samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheid en media en informeert per dag zo’n 5.000 consumenten via milieucentraal.nl en andere websites. 

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.