Praktisch over duurzaam

App PeerView scant gloeilamp dwars door muren heen

30 maart 2016

Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal lanceert ‘PeerView’: een app om dwars door muren heen brandende gloeilampen te signaleren. De gloeilampenscanner maakt gebruik van infraroodtechniek in recente toestellen en is vanaf deze week gratis beschikbaar. In Nederlandse huizen wachten nog 65 miljoen gloeilampen op vervanging door ledverlichting. 

App vierkant.jpg

Zie ook: 65 miljoen gloeilampen geen grapje (update 1 april)

Het gebruik van infraroodtechniek wordt al langer door instanties toegepast. De politie gebruikt het bijvoorbeeld bij het opsporen van criminele activiteiten zoals wietplantages en isolatiebedrijven om warmteverliezen van een woning zichtbaar te maken. Dankzij de app krijgt iedereen toegang tot deze techniek.

Smartphone steeds slimmer

De ontwikkeling van camera’s in mobiele telefoons heeft de afgelopen jaren niet stilgestaan. De gloeilampenscanner ‘PeerView’ maakt gebruik van de functie om temperatuurverschillen te registreren. Omdat gloeilampen meer warmte dan licht produceren, zijn ze goed te detecteren met behulp van infrarood. De app is speciaal ontwikkeld om de temperatuur van deze ‘peren’ te herkennen. De gloeilampenscanner is eind deze week gratis te vinden in appstores van zowel Android als iOS.

Klimaatimpact

Zeker 80% van de Nederlandse huishoudens heeft gemiddeld nog 11 gloeilampen in huis. De gloeilampenscanner kan worden ingezet om brandende gloeilampen op te sporen. “PeerView is potentieel een belangrijk hulpmiddel in het bereiken van de Nederlandse klimaatdoelstellingen”, zegt Milieu Centraal. “Alle 65 miljoen gloeilampen vervangen door zuinige led- of spaarlampen scheelt per jaar 970 miljoen kWh, gelijk aan het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van alle huizen in de gemeente Rotterdam”.

Privacy

Het feit dat de gloeilampenscanner dwars door muren heen warmteverschillen kan registreren is mogelijk privacygevoelig. Daarom heeft de voorlichtingsorganisatie een gedragscode opgesteld, met uitleg over de wetgeving voor film en fotografie.

=============================== Einde persbericht 

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie:
Woordvoerder Kirsten Palland, tel. 06 – 811 662 14
e-mail: kirsten.palland@milieucentraal.nl

Er is een factsheet over gloeilampen beschikbaar.

Milieu Centraal

Milieu Centraal is een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie die consumenten praktische informatie biedt over milieu en energie in het dagelijkse leven; van afval tot zonnepanelen. Alle tips en adviezen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Een externe wetenschappelijke adviesraad is onderdeel van de kwaliteitsborging. Milieu Centraal werkt samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheid en media en informeert per dag zo’n 5.000 consumenten via milieucentraal.nl en andere websites.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.