Praktisch over duurzaam

Verboden gifgebruik door 1 op 8 mensen met muizen

11 januari 2016

Twaalf procent van de Nederlanders met muizen in en om het huis zet gif buitenshuis in. Dit blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal, uitgevoerd door GfK. Terwijl consumenten het gif alleen in huis mogen gebruiken. Buiten gif inzetten kan onbedoeld andere dieren, zoals egels, uilen en katten doden. Het gif is sowieso gevaarlijk voor kinderen.

Driekwart van de Nederlanders vindt dat muizen voor overlast zorgen. Ze willen het liefst dat muizen in huis snel en allemaal weg zijn. Naast dodelijke muizenvallen en het goed opbergen van eten wordt gif gezien als een van de meest effectieve maatregelen tegen muizen. Een derde van de mensen met muizen kiest voor gif. Muizen sterven hierdoor een langzame en pijnlijke dood. Wanneer de gebruikers van gif horen dat dit andere dieren kan doden en slecht is voor het milieu, dan is ruim de helft van hen – een opvallend grote groep – bereid om voortaan minder of zelfs helemaal geen gif meer te gebruiken. Muizenvallen zijn dan een goed alternatief.

Beter een flat dan een villa op platteland

In de winter trekken muizen naar binnen op zoek naar eten en warmte. Zo had 28 procent van de Nederlanders het afgelopen jaar muizen in en om het huis. Ze vinden het vooral vervelend dat muizen overal poepen en knagen aan hun eten en spullen. Om de overlast te voorkomen is het belangrijk gaten en kieren in huis te dichten en eten op te bergen in goed afgesloten, metalen of hard plastic bussen en dozen. Lijkt niks te werken? Dan zit er niks anders op dan te verhuizen. Dit onderzoek wijst uit dat de kans op muizen kleiner is als een villa of boerderij op het platteland verruild wordt voor een flat.

=============================================================

Noot voor de redactie:

Het consumentenonderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK, onder 1113 respondenten.

Op aanvraag sturen we graag een kort overzicht van belangrijkste resultaten op.
• Onderzoekspopulatie (de ondervraagden): representatief voor de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder
• Methode van dataverzameling: online vragenlijst
• Periode van dataverzameling: 4 – 11 november 2015

Bekijk de factsheet muizen in huis (pdf) met resultaten van het onderzoek. 

Woordvoerder: Kirsten Palland, tel. 06 – 811 662 14 

e-mail: kirsten.palland@milieucentraal.nl


Milieu Centraal is een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie die consumenten praktische informatie biedt over milieu en energie in het dagelijkse leven; van afval tot zonnepanelen. Alle tips en adviezen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Een externe wetenschappelijke adviesraad is onderdeel van de kwaliteitsborging. Milieu Centraal werkt samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheid en media en informeert per dag zo’n 5.000 consumenten via milieucentraal.nl en andere websites.

 

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.