Praktisch over duurzaam

Zet groenten in de basis en scoor voor het klimaat

06 juni 2016

Utrecht, 6 juni 2016. 'Eet ik vlees met groente of groente met…?' Die dagelijkse vraag omdraaien kan een groot milieueffect hebben. Voor veel Nederlanders is vlees nog steeds de basis van de maaltijd, maar juist groenten verdienen de hoofdrol. Daarmee is veel klimaatwinst te halen, en meer groenten eten is gezond. Milieu Centraal start vandaag de campagne ‘Groenten in de hoofdrol’, om mensen te stimuleren groenten de basis van elke maaltijd te laten zijn.

Een gemiddelde maaltijd van Nederlanders bestaat voor 70 procent uit groenten en aardappels, pasta, of andere graanproducten en voor 30 procent uit vlees of vis. Volgens gezondheidsexperts eten Nederlanders te weinig groenten; zo´n 127 gram groente per dag. Door onze maaltijd iets aan te passen naar 80 procent plantaardige producten (waarbij de toename hem zit in de groente; dit komt neer op 170 gram groente per dag) en 20 procent vlees of vis, kan al veel klimaatwinst worden geboekt.

Klimaatwinst

Milieu Centraal berekende de klimaatwinst: 470 kg CO2 per jaar, dat is 9 procent van de totale jaarlijkse CO2 uitstoot van het eten van een huishouden van 2 personen. Of, nog concreter: daarvan kun je 7 jaar koken op een elektrische kookplaat of 5 jaar je koelkast aan laten staan.

Milieu Centraal gaat bij deze berekening uit van 2 personen, die elke avondmaaltijd 80 procent plantaardige producten en 20 procent vlees of vis eten.

Groenterecepten

Uit onderzoek van het GroentenFruit Huis blijkt dat bijna een vijfde van de mensen meer groenten zal gaan eten als in recepten meer groenten worden gebruikt. Chefs en foodies werkten daarom mee aan de campagne met recepten om groente de hoofdrol te geven. Loethe Olthuis (de Volkskrant), Bas Cloo (Dutch Cuisine) en Linda Peek (lekkeretenmetlinda.nl) en peulvruchtencampagne de Blije Boon maakten lekkere recepten met koolrabi, spinazie, bloemkool en tuinboontjes.

Uit een experiment (van o.a. Wageningen Universiteit en Research) in 3 restaurants is onlangs gebleken dat restaurantbezoekers zonder problemen meer groente en minder vlees eten als ze die ongemerkt op hun bord krijgen. Milieu Centraal wil mensen met deze campagne helpen ook bij de dagelijkse maaltijd thuis groenten in de basis te zetten.

Campagne

In juni staat elke week een andere groente in de hoofdrol. Van elke groentesoort zijn meerdere recepten verkrijgbaar. De recepten worden zo breed mogelijk verspreid en/of bereid door de partners die aan de campagne meedoen. Groenten in de hoofdrol wordt ondersteund door een groot aantal partijen, waaronder: supermarktketen EMTE, cateraar VITAM, Koninklijke Horeca Nederland, stichting Natuur & Milieu, GroentenFruit Huis, groenteleverancier Smeding, Dutch Cuisine en de Blije Boon.

Op de campagnesite www.groentenindehoofdrol.nl staan alle recepten, met leuke video’s waarin een aantal recepten stap voor stap klaargemaakt worden.

 

 

=============================== Einde persbericht =============================

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie:
Woordvoerder Mariken Stolk, tel. 06 – 811 662 14
e-mail: mariken.stolk@milieucentraal.nl / tel. 06 – 835 736 29

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.