Praktisch over duurzaam

Laat je niet flessen, tap je eigen kraanwater

18 juli 2017

Utrecht, 18 juli 2017 - Met deze hitte is het belangrijk veel water te drinken. Je eigen waterfles meenemen voor onderweg scheelt afval en geld. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal berekende dat het 500 keer goedkoper is als je zelf kraanwater meeneemt van huis dan wanneer je een halve literflesje water onderweg koopt. Per dag worden er bijna 1 miljoen waterflesjes verkocht (zowel plat als bubbels). Deze wegwerpflesjes zorgen voor ruim 7 miljoen kilo plastic afval.

Als je je water voor onderweg van huis meeneemt in plaats van koopt, kun je honderden euro’s besparen. Bij twee keer per week een flesje kopen, scheelt het al 200 euro per jaar. Nederlands kraanwater is van uitstekende kwaliteit, is minder milieubelastend en is dus ook goed voor je portemonnee.

Bijtanken onderweg met kraanwater

Een stevige waterfles gaat lang mee en is daarom milieuvriendelijker dan een dun eenmalig flesje. Ook is hij makkelijk schoon te houden. Onderweg komen er steeds meer watertappunten om je fles bij te vullen. Kijk bijvoorbeeld op deze app of de landkaart op join-the-pipe.org.

Toch een flesje onderweg gekocht?

Als je toch een waterflesje onderweg koopt, doe er dan zo lang mogelijk mee. Het Voedingscentrum geeft tips over hoe je dit op een gezonde manier kunt doen. Hoe vaker je je fles hervult, hoe beter je bezig bent voor het milieu. Nederlanders zijn wat dat betreft al goed op weg: een ruime meerderheid vult een gekocht flesje meerdere keren opnieuw met kraanwater.

Toch een plastic PET-flesje afdanken? Je kunt hem het beste weggooien bij het PMD-afval (thuis), zodat het plastic gerecycled wordt. Ook buitenshuis, zoals op stations of festivals, kun je steeds vaker je plastic gescheiden inleveren.

Lees op de website van Milieu Centraal meer informatie over verpakkingen en drinkwater

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie:

In deze berekening is voor halve literflesjes onderweg uitgegaan van prijzen in diverse winkelformules op stations; de aanschafkosten van de herbruikbare waterfles zijn meegenomen; het tarief van kraanwater inclusief vastrecht is toegepast. Bij grootverpakkingen water (breder dan alleen onderweg) is drinkwater circa 200 keer goedkoper.

Vragen?

Neem contact op met Magreet Schijvens
magreet.schijvens@milieucentraal.nl
06 81166214

Onderstaande afbeelding is op te vragen als PDF poster (hoge resolutie) 

Gebruik je eigen waterfles.JPG

 

Milieu Centraal is een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie die consumenten praktische informatie biedt over milieu en energie in het dagelijkse leven; van afval tot zonnepanelen. Alle tips en adviezen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Een externe wetenschappelijke adviesraad is onderdeel van de kwaliteitsborging. Milieu Centraal werkt samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheid en media. Milieucentraal.nl wordt per dag tussen de 5.000 en 10.000 keer bezocht. 

 

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.