Kraanwater

Man drinkt water uit glas. Kraanwater is de beste drankkeuze voor het klimaat.
Van alle dranken is een glas puur kraanwater de beste keuze voor het klimaat. Je hoeft niks te kopen in de winkel en de klimaatbelasting van water uit de kraan is klein. Wie kraanwater saai vindt, kan water simpel pimpen met een schijfje komkommer of muntblaadjes. De klimaatimpact van 1 glas fleswater (met of zonder smaakje) is vergelijkbaar met 100 tot 200 glazen kraanwater.

In Nederland drinken we ruim een halve liter water per persoon per dag. Dat is zonder het water in koffie, thee en aanmaaklimonade. We drinken het meeste water uit de kraan en een klein deel komt uit flessen (en pakken) met mineraal- of bronwater. Kraanwater is veel beter voor het klimaat dan fleswater omdat het verpakken en vervoeren veel impact heeft. Tap dus water uit de kraan om je dorst te lessen.

Tips voor klimaatvriendelijk water

  1. 01

    Drink kraanwater in plaats van een ander drankje. Kraanwater is de klimaatvriendelijkste dorstlesser.

  2. 02

    Saai? Smaakmakers zoals komkommer en munt geven kraanwater smaak.

  3. 03

    Vermijd flesjes voorverpakt water en tap het zelf.

  4. 04

    Vul thuis en onderweg een meeneemfles- of beker.

  5. 05

    Drink je toch een keer water uit een fles? Hergebruik flessen zo lang mogelijk en lever ze gescheiden in.

Drinkwater in Nederland

Over drinkwater Het drinkwater in Nederland is van zeer goede kwaliteit. Lees over de milieubelasting van het winnen, zuiveren en vervoeren van het water uit de kraan. Schoon drinkwater

Pimp je kraanwater

Kraanwater is van alle dranken de beste keuze voor het klimaat. Vind je kraanwater soms wat saai? Voor het klimaat is het beter om zelf je kraanwater te pimpen dan een fles of pak met (gearomatiseerd) water te kopen. Zelf je water pimpen scheelt namelijk de impact van de verpakking en het vervoer. Pimpen is simpel: je hoeft bijvoorbeeld alleen maar een schijfje komkommer of citroen in het glas te doen. Je kunt ook munt of citroenmelisse gebruiken. Zet de plantjes in je tuin of op je balkon en je kunt de hele zomer smaakvolle blaadjes plukken voor je water.

Verschil kraanwater en fleswater

Het verschil tussen kraanwater en fleswater zit niet alleen in de fles, maar ook in de ‘behandeling’ van het water. Kraanwater is grond- en oppervlaktewater dat gezuiverd wordt in waterzuiveringsinstallaties zodat je het veilig kunt drinken. Fleswater bestaat uit bron- of mineraalwater, dat zonder verdere behandeling in een fles wordt verpakt. Mineraalwater komt uit één specifieke bron en wordt ter plekke in flessen gedaan (gebotteld). De bron moet aan kwaliteitseisen voldoen. Bij bronwater kan het water uit verschillende bronnen komen en hoeft niet bij de bron te worden gebotteld. Bronwater moet aan de drinkwaternormen voldoen. Soms wordt koolzuurgas toegevoegd aan het fleswater om een bruisend effect te geven.

Naast de impact van het verpakken van bron- en mineraalwater in een flesje kost ook het vervoer veel energie. De flessen water worden per vrachtwagen naar de winkels gebracht en tot slot moet je zelf de fles van de winkel naar je huis brengen. Voor het verplaatsen is brandstof nodig en dat heeft impact op het klimaat. Bij kraanwater stroomt het water direct van de zuiveringsinstallaties via waterleidingen naar de huizen. De klimaatwinst van kraanwater zit erin dat het niet verpakt of over de weg vervoerd hoeft te worden

Verpakking van fleswater

Als je toch een fles bron- of mineraalwater koopt kom je in de winkel verschillende formaten fleswater tegen. Het maakt voor het klimaat verschil of je fleswater koopt in 33 cl flesjes, halve literflesjes, literflessen of 1,5 literflessen. De grote 1,5 liter statiegeld PET-flessen hebben de laagste klimaatimpact. De kleine 0,33 en 0,5 liter PET-flessen hebben de hoogste klimaatimpact. 1,5 liter statiegeld PET-flessen zijn een betere keuze voor het klimaat dan kleinere flessen of glazen flessen omdat ze per liter water minder verpakkingsmateriaal bevatten.

Flessen met statiegeld hebben een hoger inleverpercentage dan niet-statiegeldflessen, waardoor ze vaker gerecycled worden en aantoonbaar minder als zwerfafval eindigen. In sommige speciaalzaken kun je water in glazen flessen kopen. Glazen flessen zonder statiegeld zijn de slechtste klimaatkeuze. Als de fles leeg is, kun je hem hergebruiken. Heb je de fles niet meer nodig, lever hem dan gescheiden in via de glasbak.