Praktisch over duurzaam

Drie van de vier huizenbezitters steunt verbod op asbestdaken

26 november 2018

De bereidheid van huizenbezitters om hun asbestdak te vervangen stijgt. Dit blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onder eigenaren van woningen ouder dan 1994, uitgevoerd door GfK. 74 procent van deze huizenbezitters vindt het verbod op asbestdaken een goed besluit.

Tweederde van de ondervraagde huizenbezitters vindt het belangrijk dat hun dak geen asbest bevat. Ongeveer een kwart van het dakoppervlakte met asbest is tot nu toe vervangen. “Mensen zien op tegen de kosten”, zegt Lara Peters van Milieu Centraal. “Maar er zijn ook voordelen: je woning blijft verkoopbaar, waardevast en verzekerbaar bij schade en brand.” Huizenbezitters die de afgelopen jaren hun asbestdak vervingen deden dit omdat ze toch gingen verbouwen of klussen, hun dak wel een opknapbeurt kon gebruiken, vanwege het toekomstige verbod of het verlagen van gezondheidsrisico’s.

Kop in het zand werkt niet

Het verbod op asbestdaken gaat in op 1 januari 2025. 43 procent van de huizenbezitters weet van het verbod, terwijl dat in 2016 nog maar 26 procent was. Kosten zijn de belangrijkste reden om te wachten met het verwijderen van een asbestdak. En een kwart van de woningeigenaren vindt het verbod nog ver weg en onderneemt daarom voorlopig geen actie. “Toch is het slim nu te starten, zeker als je samen met je buren optrekt. Dat scheelt regelwerk en je krijgt makkelijker een scherpere prijs. En het kost tijd om in de buurt de neuzen dezelfde kant op te krijgen”, aldus Lara Peters van Milieu Centraal. “Zes jaar gaat sneller dan je denkt.”

Veilig asbest verwijderen

Het lijkt erop dat de risico’s van asbest onderschat worden. Iets minder dan de helft van de woningeigenaren denkt eraan dat er asbest in hun huis kan zitten wanneer ze gaan verbouwen in hun oude huis. Ook denken meer mensen dan in 2016 ten onrechte dat boren, schuren of breken van materialen met asbest geen kwaad kan. Gecertificeerde saneerders kunnen asbest veilig verwijderen. Wanneer een geschroefd dak kleiner is dan 35 m² kan een eigenaar het onder bepaalde voorwaarden zelf verwijderen. Meer informatie over het veilig verwijderen van asbestdaken: www.milieucentraal.nl/asbestdak.

Noot voor redactie

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK onder een steekproef van 1.013 respondenten. De steekproef is representatief voor huizenbezitters van een woning gebouwd voor 1994 naar de kenmerken regio, leeftijd, geslacht en opleiding. In 2016 vond het eerste consumentenonderzoek naar de risicobeleving van asbest plaats. Respondenten die deelnamen aan het onderzoek in 2016 zijn uitgesloten van deelname aan het tweede onderzoek in 2018.

Het opvragen van een verslag van het consumentenonderzoek kan via woordvoerder Lara Peters.

Milieu Centraal helpt woningeigenaren met een online advies-op-maat asbest op weg om te ontdekken wat een goede volgende stap is. Een video en infographic met tips helpt eigenaren asbestdaken te herkennen. Milieu Centraal draagt met dit soort praktische informatie actief bij aan de versnellingsaanpak asbestdaken sanering. Meer informatie over de versnellingsaanpak staat op www.asbestversnelling.nl.

Over Milieu Centraal

Lara Peters, woordvoerder
Tel: 06 81166214
E-mail: info@milieucentraal.nl

Milieu Centraal is een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie die consumenten praktische informatie biedt over milieu en energie in het dagelijkse leven; van afval tot zonnepanelen. Alle tips en adviezen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Een externe wetenschappelijke adviesraad is onderdeel van de kwaliteitsborging. Milieu Centraal werkt samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheid en media. Milieucentraal.nl wordt per dag 10.000 keer bezocht.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.