Praktisch over duurzaam

Heel Holland krabt in de paasdagen

28 maart 2018

Lentekriebels? Veel mensen gaan dit paasweekend hun tuin of balkon lenteklaar maken. Dat betekent: weg met onkruid en groene aanslag! Onkruid krabben en wieden kunnen we wel, maar bij groene aanslag grijpen te veel mensen naar onnodige middelen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. Bijna iedereen realiseert zich dat bestrijdingsmiddelen schadelijk kunnen zijn voor het milieu.

Tachtig procent van de mensen verwijdert onkruid met de hand en zonder gif. Maar bij groene aanslag grijpt meer dan de helft van de mensen naar middelen die nadelig zijn voor het milieu en die niet bedoeld zijn voor de tuin. Ze zijn schadelijk voor bodem en water, zoals azijn, houtas, zout, soda, groene zeep of chloor.

Hogedrukspuit vergroot het probleem

Voorkomen is beter dan genezen, zegt Milieu Centraal bij groene aanslag en onkruid. Door minder tegels in je tuin te leggen en voor bodembedekkende planten te kiezen. “Gelukkig zijn veel Nederlanders al goed bezig door onkruid te krabben en te wieden”, zegt Marlon Mintjes van Milieu Centraal. “Ook bij groene aanslag zijn bestrijdings- of schoonmaakmiddelen niet nodig. Door te schrobben met heet water ben je het meest groen bezig.” Een hogedrukspuit is misschien verleidelijk, maar maakt tegels ruw, waardoor nieuwe aanslag juist opnieuw sneller aangroeit.

Tips om onkruid en groene aanslag duurzaam aan te pakken vind je op: 

www.milieucentraal.nl/onkruid
www.milieucentraal.nl/groene-aanslag

Over Milieu Centraal

Milieu Centraal, woordvoerder
Tel: 06 81166214
E-mail: info@milieucentraal.nl

Milieu Centraal is een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie die consumenten praktische informatie biedt over milieu en energie in het dagelijkse leven; van afval tot zonnepanelen. Alle tips en adviezen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Een externe wetenschappelijke adviesraad is onderdeel van de kwaliteitsborging. Milieu Centraal werkt samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheid en media. Milieucentraal.nl wordt per dag 10.000 keer bezocht.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.