Praktisch over duurzaam

Kruipruimtefobie staat vloerisolatie in de weg

19 april 2018

Meer dan de helft van de mensen met een toegankelijke kruipruimte wil niet onder de vloer. Angst voor spinnen, ongedierte en andere beestjes houdt hen tegen. Dat blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. Deze angst staat het isoleren van vloeren in de weg.

Een korte blik in de kruipruimte volstaat om te checken of de vloer op de begane grond is geïsoleerd, en hoe goed. Maar de kruipruimte is geen populaire plek in huis. Meer dan de helft van de ondervraagden is er langer dan een jaar niet geweest. Naast de angst voor beestjes schrikt het ondervraagden ook af dat de kruipruimte een nauwe en donkere plek is.

Vloerisolatie

Woningen gebouwd voor 1992 zijn bij de bouw niet voorzien van vloerisolatie. Bij meer dan veertig procent van oudere huizen met een toegankelijke kruipruimte is de vloer nog niet geïsoleerd. De meeste mensen geven geen specifieke reden voor het feit dat zij nog geen vloerisolatie hebben. 1 op de 5 mensen met een oudere woning weet niet of hun woning vloerisolatie heeft. Van de mensen die wel vloerisolatie hebben is het merendeel (zeer) tevreden. Vooral vanwege de lagere energiekosten en het verhoogde comfort.

Misverstanden

"Mensen hebben vaak geen idee wat het kost om hun vloer te isoleren” zegt Mariken Stolk van Milieu Centraal. “In een gemiddelde woning betaal je ongeveer 1.800 euro om het te laten doen. Een slimme investering want je verdient het terug dankzij een lagere energierekening. Het rendement van een investering in vloerisolatie is vergelijkbaar met een spaarrente van 7 procent. Je angst overwinnen of iemand zonder kruipruimtefobie vragen om de vloerisolatie te checken is dus zeker een aanrader, voor het klimaat en je portemonnee.”

-------- Einde persbericht ----------

Voor meer informatie en het opvragen van een verslag van het consumentenonderzoek: 
Woordvoerder Mariken Stolk, 06 – 811 662 14
e-mail: mariken.stolk@milieucentraal.nl

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK onder een steekproef van 1.079 respondenten. De steekproef is representatief voor regio, bouwjaar en type woning. Een verslag van het consumentenonderzoek is beschikbaar.

Op deze pagina staat praktische uitleg over vloerisolatie.

 

Over Milieu Centraal

Milieu Centraal is een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie die consumenten praktische informatie biedt over milieu en energie in het dagelijkse leven; van afval tot zonnepanelen. Alle tips en adviezen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Een externe wetenschappelijke adviesraad is onderdeel van de kwaliteitsborging. Milieu Centraal werkt samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheid en media en informeert per dag zo’n 10.000 consumenten via milieucentraal.nl en andere websites.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.