Kassabonnen geschikt voor nieuw papier

Vanaf nu mogen kassabonnen gewoon bij het oud papier en zijn ze geschikt voor recycling. Voorheen moesten kassabonnen bij het restafval omdat ze vaak van thermisch papier werden gemaakt en in een deel daarvan zat Bisfenol A (BPA).

Onderzoek van Stichting Papier Recycling Nederland onder diverse grote aanbieders van kassabonnen liet zien dat de kassabonnen inmiddels BPA vrij zijn. BPA heeft mogelijk nadelige effecten op de gezondheid van mensen en dieren. Voor kassabonnen wordt vaak thermisch papier gebruikt, voorheen met BPA, en nu zonder. Van oud papier worden vaak nieuwe voedselverpakkingen gemaakt. Daar mogen geen BPA-resten in zitten. Doordat kassabonnen nu vrij zijn van BPA mogen ze bij het oud papier. Kassabonnen kunnen dan gerecycled worden en vormen zo grondstof voor nieuwe papier- en kartonproducten.

Een kassabon weigeren is nog altijd de beste optie als je iets koopt. Want een kassabon is afval, en minder afval produceren is goed voor het milieu.

Bij consumenten was er twijfel over waar een kassabon hoort: bij het restafval of bij het oud papier? Regelmatig zoeken consumenten naar ‘kassabonnen’ op afvalscheidingswijzer.nl van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. In de Afvalscheidingswijzer vinden mensen de juiste bak om een product in af te danken.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met woordvoerder Sanne Janssen.
Nummer perstelefoon: 06 - 81166214

Milieu Centraal
Milieu Centraal is een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie die consumenten praktische informatie biedt over milieu en energie in het dagelijkse leven; van afval tot zonnepanelen. Alle tips en adviezen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Een externe wetenschappelijke adviesraad is onderdeel van de kwaliteitsborging. Milieu Centraal werkt samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheid en media en informeert per dag ruim 15.000 consumenten via milieucentraal.nl en andere websites.