5 Tips tegen wespenoverlast

Wespen op rotte appel. Wespenoverlast.
Wespen zijn nuttige beestjes, want ze smullen van muggen, vliegen en andere plaaginsecten. Van zoetigheid en vlees houden ze ook en dat vinden ze vaak in de buurt van mensen. Milieu Centraal zet 5 tips op een rij tegen wespenoverlast.

Tip 1: Bied ze elders een buffet
Lok wespen naar een andere plek met iets dat ze lekker vinden, bijvoorbeeld rottend fruit. Als ze daar genoeg te smullen vinden, zullen ze minder snel naar ander lekkers zoeken. Zorg wel dat er voldoende afstand is van de plek waar je zelf zit of eet. Wespen komen af op zoetigheid en vlees, maar ze vermijden geuren zoals kruidnagel, citroengras, rozemarijn en munt. Combineer het buffet elders dus met een geurig kruidentuintje op je terras of balkon.

Tip 2: Toch een wesp? Blijf rustig
Doe zo kalm mogelijk en maak geen snelle slaande bewegingen als er een wesp rondvliegt. Wespen zien snelle bewegingen beter dan trage. Sla dus nooit zomaar naar een wesp en zet het ook niet meteen op een lopen wanneer je een wesp ziet of hoort. Kalm blijven zorgt er meestal voor dat de wespen vanzelf afdruipen. Echt raak slaan werkt zelfs averechts want doodgeslagen wespen verspreiden een alarmstof waar andere wespen op afkomen. Gebruik kinderbekers met een deksel, dek eten af, ruim het snel op en laat geen afval slingeren. Pas op met het drinken van fris en bier uit blikjes. Wespen kunnen daar induiken en ongemerkt giet je hem met een slok mee naar binnen.

Tip 3: Houd ze op afstand
Om te voorkomen dat wespen je huis binnenkomen, kun je horren of vliegengordijnen voor deuren en ramen hangen. Gebruik buiten een afdekkap over fruit en ander eten. Je kunt beter geen kleren in felle kleuren dragen. Wespen kunnen agressief reageren op felle tinten, terwijl zachte kleurtinten hen niet zo sterk prikkelen. Wespen reageren ook vaak fel op sterke geuren. Dus ook een sterk ruikend parfum kan je beter achterwege laten.

Tip 4: Nep-nest
Wespen vermijden nesten van andere wespen en blijven ook op afstand (tot wel 6 meter) van een nep-nest. Je kunt zelf een nest namaken of een nep-nest kopen. Dit is wel een tip voor volgend jaar: een nep-nest heeft het meest effect als je het vroeg in het seizoen ophangt wanneer de jonge koningin een nieuwe plek zoekt om haar kolonie te stichten.

Tip 5: Geen BIJvangst met bier
Wespen zijn nuttige dieren en je hebt er maar korte tijd last van. Helpen bovenstaande tips jou niet voldoende en blijven ze rond zoemen? Dan kun je een wespenval kopen of zelf maken van een lege plastic fles. Knip de hals eraf, zet die er omgekeerd weer op en giet er een paar centimeter bier met limonade in. Wespen vliegen de val in en verdrinken. Gebruik niet alleen zoetigheid, want daarmee lok je ook bijen in de val en dat wil je niet. Bijen zijn belangrijk voor de natuur en ons voedsel en laten mensen meestal met rust. Bijen houden niet van alcohol, dus doe wat bier in de val om te voorkomen dat je bijen vangt. Pas wel op: een wespenval trekt wespen aan, zet de val dus op voldoende afstand van je terras.

Kijk ook op https://www.milieucentraal.nl/wespen

================= Einde persbericht =================

Voor meer informatie:
e-mail: [email protected]

www.milieucentraal.nl
Milieu Centraal is een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie die consumenten praktische informatie biedt over milieu en energie in het dagelijkse leven; van afval tot zonnepanelen. Alle tips en adviezen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Een externe wetenschappelijke adviesraad is onderdeel van de kwaliteitsborging. Milieu Centraal werkt samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheid en media en informeert per dag ruim 10.000 consumenten via milieucentraal.nl en andere websites.