Energieverbruik huishoudens daalt gestaag

In de afgelopen jaren is het gemiddelde energieverbruik van huishoudens in Nederland jaarlijks met zo’n 2 procent gedaald, blijkt uit berekeningen van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal op basis van cijfers van het CBS. Het gemiddelde gasverbruik daalde tussen 2010 en 2018 met zo’n 20 procent en het gemiddelde stroomverbruik met zo’n 15 procent.

In 2010 verbruikten we nog 1619 m3 gas en 3218 kWh stroom, in 2018 was dat 1269 m3 gas en 2765 kWh stroom. De daling van het gasverbruik, gemiddeld 2,7 procent per jaar, komt vooral omdat we minder gas gebruiken voor verwarming: bijna alle huishoudens hebben een zuinige hr-ketel en onze woningen zijn beter geïsoleerd. De invloed van warme en koude winters op het gemiddeld gasverbruik is door CBS gecorrigeerd. Het gasverbruik voor douchen is door de jaren heen ongeveer hetzelfde gebleven. Het dalende stroomverbruik, gemiddeld 1,5 procent per jaar, komt deels door zuinigere apparaten die we in huis hebben, maar in de laatste jaren vooral ook door de opkomst van zonnepanelen.

Isoleren maakt groot verschil

Een hoekwoning zonder isolatie verliest veel warmte via de ramen, gevel, het dak en de vloer en verbruikt per jaar maar liefst 2.700 m3 gas voor verwarming. Een vergelijkbaar goed geïsoleerd huis heeft maar 500 m3 gas nodig voor verwarming. Nieuwe woningen worden met zeer goede isolatie gebouwd en wekken met zonnepanelen een steeds groter deel van de elektriciteit op die ze gebruiken. Nieuwe woningen worden zonder gasaansluiting gebouwd, maar aangesloten op een warmtenet of voorzien van een warmtepomp, en gebruiken daardoor helemaal geen aardgas meer.

Doorbraak zonnepanelen

Zonnepanelen zijn nu een gangbaar onderdeel van het straatbeeld. In 2010 hadden nog maar zo’n 100.000 huishoudens zonnepanelen. In 2018 zijn dat er 800.000, ruim 10 procent van alle woningen.

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Perstelefoon: 06-81166214
e-mail: [email protected]

Infographics

Infographics met het energieverbruik door de jaren heen (2010-2020) zijn op te vragen via [email protected]

Milieu Centraal

Milieu Centraal is een onafhankelijke voorlichtingsorganisatie die consumenten praktische informatie biedt over milieu en energie in het dagelijkse leven; van afval tot zonnepanelen. Alle tips en adviezen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Een externe wetenschappelijke adviesraad is onderdeel van de kwaliteitsborging. Milieu Centraal werkt samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheid en media en informeert per dag ruim 10.000 consumenten via milieucentraal.nl en andere websites.