Gemeenten schieten te hulp voor asbestvrije schuur

Gemeenten helpen de schuureigenaren door bijvoorbeeld gratis beschermende kleding en inpakmateriaal beschikbaar te stellen, asbestafval in de wijken op te halen en informatie te geven over hoe je veilig je asbestdak kunt verwijderen. In 2020 sloeg een soortgelijke aanpak in Nieuwegein ook aan. Inwoners vervingen samen met de gemeente 20 procent van het totaal aan particuliere asbestdaken kleiner dan 35 m². Marieke Schouten, wethouder duurzaamheid bij de gemeente Nieuwegein, bestempelde de actie als een succes: “Het helpt enorm als je vanuit de gemeente laat zien dat je mensen kunt helpen om asbest gemakkelijk te verwijderen, en daarmee dakeigenaren ‘ontzorgt’.”
Gemeenten gaan voor gezonde leefomgeving
Gemeenten kiezen voor een gezamenlijke aanpak omdat het de sanering van asbestdaken versnelt. Bovendien bespaart het dakeigenaren kosten en moeite én creëert het vervangen van een asbest schuurdak een goed moment om te kiezen voor zonnepanelen en een groen dak. Gemeenten die dit jaar inwoners motiveren of praktisch ondersteunen om hun asbestdaken te vervangen zijn onder andere Assen, Hoeksche Waard, Hof van Twente, Oss en Raalte.
Actiebereidheid dakeigenaren hoog
Sinds 2016 doet onderzoeksbureau GfK in opdracht van Milieu Centraal tweejaarlijks een onderzoek in heel Nederland onder eigenaren met een woning van vóór 1994. Vanaf dat jaar werd de toepassing van asbest verboden. Ondanks dat een voorgenomen verbod op asbestdaken niet doorging in 2019, steeg toch de actiebereidheid onder eigenaren naar 30% in 2020. Huizenbezitters vinden het dus steeds belangrijker dat hun huis en dak asbestvrij is. Wat nog niet altijd bekend is, is dat je kleine asbestdaken onder bepaalde voorwaarden zelf mag verwijderen. Gemeenten die meedoen aan de Week van de Asbestvrije Schuur brengen hier verandering in. Zij activeren inwoners of bieden praktische ondersteuning. Door asbestdaken, die beschadigd raken door weer en wind, te verwijderen komen er minder kankerverwekkende vezels in de lucht en grond terecht.
Noot voor de redactie:
Milieu Centraal helpt woningeigenaren met een online advies-op-maat asbest op weg om te ontdekken wat een goede volgende stap is. Een infographic met tips en video’s helpt eigenaren asbestdaken te herkennen, verwijderen en een nieuw dak te plaatsen. In maart 2020 tekenden provincies, gemeenten, brancheverenigingen en Milieu Centraal de Samenwerkingsverklaring aanpak asbestdaken. Deze partijen zetten gezamenlijk de schouders onder een volgende stap voor een asbestdakenvrij Nederland. De Week van de Asbestvrije Schuur vloeit voort uit deze samenwerking.
Voor meer informatie:
Woordvoerder, tel. 06 – 811 662 14
e-mail: lara.peters@milieucentraal.nl
Anderen keken ook naar
Week van de Asbestvrije Schuur
Van maandag 11 t/m zondag 17 september 2023 is de Week van de Asbestvrije Schuur. De gemeente gaat dan samen met een straat of buurt de uitdaging aan om...
Asbest: wat zijn de risico's
In oudere huizen (van vóór 1994) kun je nog op allerlei plekken asbest tegenkomen. Het werd vroeger veel gebruikt omdat het brandwerend is en goed isoleert....
Asbest in je dak?
In oudere daken op huizen en schuurtjes zit soms nog asbest. Golfplaten op een een schuurtje mag je onder voorwaarden zelf verwijderen. Samendoen met de buren is slim.