Helft woningeigenaren weet niet wat een hybride warmtepomp is

Uit het onderzoek blijkt ook dat maar drie van de tien woningeigenaren weten dat er een subsidie beschikbaar is voor hybride warmtepompen. Een vijfde denkt van niet, en de helft weet het niet. Bij de huiseigenaren met een lagere opleiding is de bekendheid nog lager, 14 procent denkt niet dat er subsidie is en 70 procent weet het niet.
Minder aardgas
Een hybride warmtepomp werkt op stroom en haalt warmte uit de buitenlucht. Je koppelt hem aan je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten te koud is of te lang duurt om het huis warm te krijgen, en zorgt voor het warme water in de badkamer en keuken. Zo vervang je ongeveer 60 procent van het aardgas dat nodig is voor de verwarming van je huis en word je minder afhankelijk van aardgas. Je gaat wel meer stroom verbruiken. Je bespaart op de energiekosten en de uitstoot van CO2, zeker nu de stroom in Nederland stap voor stap groener wordt.
Geschikt
Een hybride warmtepomp is breed toepasbaar. “Omdat de cv-ketel kan bijspringen, is een hybride warmtepomp ook mogelijk in matig geïsoleerde huizen”, licht energie-expert Puk van Meegeren van Milieu Centraal toe. “Het is een tussenstap naar een volledig elektrische warmtepomp. Tijdens de levensduur van 15 jaar kun je de matige isolatie verbeteren naar goed, en kun je de hybride vervangen door een volledig elektrische warmtepomp.”
Kosten en besparing
Een hybride warmtepomp kost gemiddeld 5.000 euro. Je krijgt daar ongeveer 2.500 euro subsidie voor. “Met een besparing van 400 euro per jaar op je energierekening, uitgaande van 1 euro per kubieke meter gas, verdien je de aanschafkosten ruim binnen de levensduur van 15 jaar terug en ben je meteen duurzamer bezig. Combineer je de aanschaf van een hybride warmtepomp met een isolatiemaatregel dan krijg je voor de isolatie ook nog eens 30% subsidie. Dat is een mooie kans om tegelijk de isolatie van je huis te verbeteren”, zegt Van Meegeren.
Milieu Centraal heeft de tool verbeterjehuis.nl ontwikkeld waarmee woningeigenaren erachter komen of hun huis geschikt is en wat de kosten en besparingen zijn.
Contactpersoon
Puk van Meegeren
Tel: 06 81166214
E-mail: [email protected]
========================== Einde persbericht =======================
Over het onderzoek
Het totale onderzoeksverslag is op te vragen bij Milieu Centraal. Het onderzoek is kwantitatief uitgevoerd door onafhankelijk onderzoeksbureau Motivaction door middel van een online vragenlijst van 11 vragen onder n=1.028 woningeigenaren van 18-80 jaar (afkomstig uit het StemPunt panel van Motivaction). Deze steekproef is representatief op basis van opleiding, leeftijd, geslacht, regio, waardenoriëntatie (Mentality) en alle combinaties hiertussen. Het veldwerk vond plaats van 31 januari t/m 5 februari 2022.