Hoge waardering voor warmtepomp

Monteur bij oude cv-ketel, andere monteur tilt de warmtepomp naar binnen.
De meeste mensen met een warmtepomp in huis zijn hier tevreden over. De warmtepomp krijgt gemiddeld een acht als rapportcijfer. Slechts 5 procent geeft een onvoldoende. Dat blijkt uit een onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal onder 995 bewoners met een volledige of hybride warmtepomp, uitgevoerd door I&O Research.

Een warmtepomp werkt op elektriciteit en is een energiezuinig en duurzaam alternatief voor de hr-ketel, of in combinatie met een hr-ketel hybride inzetbaar om aardgas te besparen. Van 1 kilowattuur stroom maakt een warmtepomp 2 tot 5 kilowattuur warmte. “De warmtepomp heeft de afgelopen jaren de nodige negatieve publiciteit gekregen, bijvoorbeeld over een gebrek aan warmtecomfort of over geluidsoverlast. Deze berichten waren altijd gebaseerd op individuele ervaringen. Voor ons was dit de reden om nu eens grootschalig de mate van tevredenheid over warmtepompen te onderzoeken. De hoge waardering in de praktijk is een steun in de rug voor mensen die overwegen een warmtepomp te kopen”, aldus energie-expert Puk van Meegeren van Milieu Centraal.

Comfort

Vier op de vijf mensen met een warmtepomp zeggen dat deze altijd of vaak zorgt voor een comfortabele temperatuur in de woonkamer. Bij stil zitten op de bank, een activiteit waarbij je eerder kou ervaart, vindt 70 procent de temperatuur in de woonkamer prima. De helft van de mensen met een warmtepomp ervaart meer comfort dan met de hr-ketel die ze voorheen hadden. Een derde zegt dat het comfort gelijk is gebleven. Twaalf procent ervaart een verslechtering. Een volledig elektrische warmtepomp zorgt ook voor warm water. Over de hoeveelheid warm water is drie kwart erg tevreden, 18 procent vindt het voldoende, en slechts 5 procent geeft een onvoldoende. De meerderheid van de bewoners met een warmtepomp ervaart geen geluidsoverlast. Een op de zes (16%) ervaart ’s nachts geluidsoverlast en een op de acht (12%) overdag.

Goed advies

“Een kleine groep van bewoners is niet of minder positief over hun warmtepomp. Negatieve ervaringen zijn door een goed advies te voorkomen, over kierdichting, de benodigde isolatie en de plaatsing van de buitenunit van een warmtepomp”, zegt Milieu Centraal. Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer twee op de drie mensen tevreden zijn over het advies en de informatie die zij kregen van het installatiebedrijf. Twaalf tot zestien procent vond het advies niet prettig, niet volledig of niet duidelijk.

Praktijktest

Milieu Centraal heeft voor mensen die een warmtepomp overwegen een verwarmingstest gemaakt om in de praktijk te ervaren of hun huis geschikt is voor een warmtepomp, en zo ja een volledige of hybride.

Noot voor de redactie:

Het onderzoek is uitgevoerd van 29 september tot en met 10 oktober 2021. Veldwerk vond online plaats in het I&O Research Panel. Er werden 857 panelleden uitgenodigd die een volledig elektrische of hybride warmtepomp in huis hebben. Hiervan vulden er 599 (70%) de vragenlijst volledig in. Daarnaast deden 396 respondenten mee via PanelClix. In totaal deden dus 995 mensen aan het onderzoek mee (972 die nu een warmtepomp hebben en 23 voorheen (nu vaak niet meer vanwege verhuizing)).

Het onderzoeksverslag is op te vragen bij Puk van Meegeren van Milieu Centraal.

Puk van Meegeren
Tel: 06 81166214
E-mail: [email protected]