Is jouw woning al geschikt voor een warmtepomp? Doe de test!

Man en kinderen zitten er binnen warmpjes bij. Alles over isoleren.
De energiekosten gaan deze koude wintermaanden door het dak. Extra reden om je voor te bereiden op een toekomst zonder aardgas en te gaan isoleren. Veel mensen denken dat dat in hun huis niet nodig is, terwijl twee op de drie huizen in Nederland nog niet goed zijn geïsoleerd. Benieuwd hoe dat zit bij jouw woning?

Goede isolatie is de eerste stap naar aardgasvrij wonen. Om te testen of jouw woning daar al klaar voor is, heeft voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal de Verwarmingstest ontwikkeld. Hierbij zet je je hr-ketel tijdens een koude periode twee weken lang op 50 graden. Die temperatuur pas je met behulp van de instructies op de website van Milieu Centraal makkelijk aan. Houd je het vervolgens lekker warm of krijg je je huis met deze lage temperatuur toch niet goed warm gestookt?

Advies op maat

Na de twee testweken vul je in de gratis online tool in wat jouw ervaring was. Je ziet dan of jouw huis al geschikt is voor een warmtepomp. Is jouw woning er nog niet klaar voor? Dan krijg je bruikbaar advies over mogelijke vervolgstappen, zoals het verbeteren van je isolatie. Dat is nu extra interessant, want de subsidie op isolatie is begin dit jaar gestegen naar 30%. Kun jij al overstappen op een warmtepomp? Ook daarvoor kun je subsidie krijgen. Voor een hybride warmtepomp op buitenlucht krijg je tussen de 1.950 tot 3.000 euro subsidie. Dat is ongeveer 50 procent van de aankoopprijs.

Het begint met isoleren

Veel woningeigenaren hebben het idee dat hun huis al goed geïsoleerd is. Ze hebben bijvoorbeeld dubbel glas, terwijl er inmiddels HR++ en triple glas is, dat veel beter isoleert. Of ze hebben al bodemisolatie, terwijl een laag isolatie tegen de onderkant van de vloer veel meer effect heeft. Er valt dus vaak meer te verbeteren dan je in eerste instantie zou denken.

Duurzame verwarming

Ben je klaar voor aardgasvrij verwarmen, dan kan dat met een warmtepomp. Steeds meer Nederlanders hebben een warmtepomp: dat aantal is tussen 2010 en 2020 gestegen van iets meer dan 20.000 naar zo’n 160.000. Een volledige warmtepomp werkt op stroom en verwarmt je woning door warmte uit de lucht, bodem of grondwater te halen. Een hybride warmtepomp werkt hiervoor samen met je cv-ketel op aardgas. De hybride warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. Op koude dagen springt een cv-ketel bij. Deze vorm is daarmee een haalbare tussenstap naar volledig aardgasvrij.

Doe de test

Wil je gratis en vrijblijvend meedoen met de test? Meld je dan aan op de website van Milieu Centraal: milieucentraal.nl/verwarmingstest.

Meer informatie:
Suzanne Hoogers
Tel: 06 81166214
[email protected]