Klimaatwijs op vakantie: doe de check

Veel mensen zoeken en boeken in deze periode hun zomervakantie. De keuze van de bestemming en manier van reizen maken veel uit voor het klimaat. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal rekent met een vernieuwde tool uit wat de klimaatimpact is van een vakantie én wat je kunt doen om de uitstoot te verlagen.

Een zonvakantie van twee weken naar Bali voor vier personen inclusief de vlucht en het hotel geeft een uitstoot van ruim 13.000 kilo CO2. Kiest het viertal in plaats van Bali voor twee weken zonvakantie op de Canarische eilanden, dan stoten ze 4.600 kg CO2 uit. Nog minder klimaatimpact veroorzaakt dit viertal met een kampeervakantie met de auto in Zuid-Frankrijk, namelijk 650 kg CO2. Dat is maar vijf procent van de uitstoot van de reis naar Bali!

Ter vergelijking: een huishouden stoot gemiddeld 2.300 kilo CO2 per jaar uit voor hun dagelijks vervoer en gemiddeld 4.200 kilo CO2 per jaar voor hun eten en drinken.

Uitstoot verlagen

De Klimaatwijs op Vakantie tool geeft inzicht in de CO2 uitstoot van het vervoer, de accommodatie (van hotel tot tent) en de activiteiten ter plekke (bijvoorbeeld golfen of duiken). Bij de meeste vakanties is de afstand naar de bestemming en de vervoerskeuze bepalend voor de klimaat impact. De tool geeft advies om deze uitstoot te verlagen. Is de vakantie binnen Europa? Dan is een reis per elektrische auto, trein of bus de klimaatvriendelijkste keuze. Bij verre vliegreizen is een vakantie dichterbij huis altijd beter voor het klimaat.

Bewustwording

“Veel mensen weten nog niet dat de klimaatimpact van een vliegreis enorm is”, aldus Mariken Stolk van Milieu Centraal. “Bewustwording over de impact van de vakantie op het klimaat is de eerste stap bij het verminderen ervan. In deze tijd van het jaar kiezen veel mensen hun zomervakantie. Plannen maken voor je vakantie is leuk, en het wordt extra leuk als je weet dat je ook nog eens klimaatvriendelijk op reis gaat.”

Kijk op www.klimaatwijsopvakantie.nl en check je vakantie.