Nieuwe test om teleurstelling met warmtepomp te voorkomen

Waar de cv-ketel op gas makkelijk verwarmingswater van 80 graden levert, doet een warmtepomp of duurzaam warmtenet het met 50 graden. De vraag of een woning geschikt is voor verwarmen op lage temperaturen is voor steeds meer huiseigenaren relevant, maar ook moeilijk te beantwoorden. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en marktversneller Enpuls bieden daarom de ‘50-graden test’ aan. Zo worden teleurstellingen met een warmtepomp voorkomen.

Tijdens de test, onder de slogan ‘Krijgt jouw huis het warm van 50 graden?’, zetten bewoners gedurende twee weken de aanvoertemperatuur van de cv ketel op 50 graden. Na afloop van de test evalueren zij het comfort in huis met hulp van een online tool. Een woning die goed is geïsoleerd en met 50 graden voldoende comfort geeft, is geschikt voor verwarmen op lage temperatuur. Bijvoorbeeld met een volledige of hybride warmtepomp.

Beter isoleren

Een huis dat niet comfortabel warm voelt gedurende de testperiode is nog niet geschikt. Mariken Stolk, energie expert van Milieu Centraal: “Bewoners krijgen dan het advies om de isolatie te verbeteren, de capaciteit van de radiatoren te vergroten, of om de ventilatie zuiniger te maken. De bewoners van huizen die al redelijk geïsoleerd zijn maar niet heel goed, krijgen het advies om een hybride warmtepomp te overwegen. Hiermee bespaar je direct op het verbruik van aardgas, en kun je de komende jaren maatregelen te nemen om de isolatie van de woning te verbeteren. Slimme momenten zijn bijvoorbeeld een verbouwing of onderhoud.”

Ervaringen

Enpuls en Milieu Centraal ontwikkelden de test op basis van ervaringen met een pilot van Enpuls. Ontwikkelaar Bregje Vos van Enpuls: “Veel woningeigenaren twijfelen nog of hun huis geschikt is om duurzaam te verwarmen. Met concrete tools en hulpmiddelen zoals de 50-gradentest willen we woningeigenaren stap voor stap vooruithelpen.”

Thomas, bewoner van een jaren 90-woning, deed mee aan deze pilot. ”Over twee jaar is mijn cv aan vervanging toe, ik ben benieuwd of de hybride warmtepomp voor mij dan een optie is. Deze test was een nuttige ervaring, het comfort bleef in huis gelijk. Ik ben ook aan het denken gezet over het verbeteren van de isolatie en het optimaal instellen van mijn verwarmingsinstellingen.”


=============== Einde persbericht=============

Lees meer over de test. Of bekijk de informatie over: warmtepompen, isoleren, radiatoren voor lage temperatuur en ventileren.

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie Milieu Centraal:
Woordvoerder Mariken Stolk, tel. 06 – 811 662 14
e-mail: [email protected]

Voor meer informatie Enpuls:
Bregje Vos, ontwikkelaar Enpuls, [email protected], 06 46 94 14 92.

Over Milieu Centraal

Milieu Centraal is dé praktische gids voor iedere duurzame stap in het dagelijks leven: van afval scheiden tot zonnepanelen kopen. Alle tips en adviezen zijn gebaseerd op onderzoek, vaak wetenschappelijk. Een externe wetenschappelijke adviesraad is onderdeel van de kwaliteitsborging. Milieu Centraal bereikt via haar websites en sociale media dagelijks 15.000 tot 20.000 consumenten, van groene beginner tot ervaren verduurzamer. Milieu Centraal werkt samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheid en media.
Volg ons op:

Over Enpuls

Enpuls is een jonge, onafhankelijke organisatie van visionairs, businessdenkers en conceptontwikkelaars die de energietransitie helpen versnellen. Enpuls is opgericht in 2016 en onderdeel van Enexis Groep. In totaal telt de organisatie ruim 40 professionals werkzaam vanuit LAB.073 in ’s-Hertogenbosch. Door te pionieren en te innoveren draagt Enpuls bij aan de stapsgewijze realisatie van een CO2-vrije samenleving. Dat vraagt om een brede blik op duurzaamheid. We zien onszelf als actieve aanjager, oprechte verbinder en betrokken gesprekspartner voor de markt, overheid, netbeheerders en woningcorporaties. Focus ligt op de thema’s duurzame gebiedsontwikkeling, het efficiënte energiesysteem en mobiliteit. Samen met relevante kennispartners geeft de organisatie richting aan het energiedebat met goed onderbouwde visies en onderzoeken. Met die kennis en ervaring ontwikkelt Enpuls schaalbare concepten die overgedragen worden aan marktpartijen en overheden. Ons parool voor de energietransitie is: iedereen kan meedoen en iedereen gaat meedoen.