Prijs zonnepanelen verder omlaag, vermogen stijgt

Twee mannen installeren zonnepanelen op een dak. Vind een betrouwbare installateur.
Grote sprongen omlaag zijn er niet meer, maar de prijs van zonnepanelen blijft wel gestaag dalen. In de afgelopen vijf jaar werden ze gemiddeld 3,7 procent per jaar goedkoper. Dat blijkt uit de jaarlijkse prijspeilingen van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Meer dan een miljoen huishoudens, ofwel 1 op de 8 heeft inmiddels zonnepanelen.

De panelen zijn technisch sterk verbeterd. De norm lag tien jaar geleden op een vermogen van 200 Wattpiek (Wp) per paneel, tegenwoordig is 330 Wp geen uitzondering. Hoe hoger het vermogen, hoe meer opbrengst mogelijk is.

Rendement 4 procent

Particuliere woningbezitters betalen voor een systeem met tien zonnepanelen nu gemiddeld 4200 euro, na teruggave van de btw. Per jaar leveren deze zonnepanelen gemiddeld 450 euro op, rekening houdend met een afbouw van de salderingsregeling startend in 2023. Milieu Centraal heeft berekend dat het rendement van een investering in zonnepanelen vergelijkbaar is met een spaarrente van 4 procent.
Over de afbouw van de salderingsregeling is overigens nog geen definitief politiek besluit gevallen.

Kansen bij appartementen

Bij daken van appartementen is de eigendomssituatie een barrière voor de aanschaf van zonnepanelen: het dak is van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Milieu Centraal heeft daarom een stappenplan voor het kopen van zonnepanelen, gericht op kleinere VvE’s (maximaal 5 woningen). Op die manier kunnen ook deze huiseigenaren profiteren van de duurzame stroom van zonnepanelen.

Niet wachten

“Veel woningbezitters investeren duurzaam in hun woningen. Ze hebben nu ruime keus uit een breed aanbod zonnepanelen”, overziet Pim Nusselder, woordvoerder Energie in Huis bij Milieu Centraal. “Langer wachten is simpelweg niet nodig. Zelf zonnestroom opwekken – ook zonder saldering – is een goed renderende investering geworden.”

"Langer wachten is simpelweg niet nodig. Zelf zonnestroom opwekken – ook zonder saldering – is een goed renderende investering geworden."
Pim Nusselder - Milieu Centraal

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Op de website van Milieu Centraal is het stappenplan voor kleine VvE's te vinden.

Milieu Centraal is het kenniscentrum voor duurzaam leven, en geeft consumenten praktische tips en adviezen voor iedere duurzame stap: van afval scheiden tot zonnepanelen kopen. Een externe wetenschappelijke adviesraad is onderdeel van de kwaliteitsborging. Milieu Centraal bereikt via haar websites en sociale media dagelijks 20.000 tot 30.000 consumenten. Milieu Centraal werkt samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheid en media.

Pim Nusselder - 06 81166214