Thuislader rijdt stuk voordeliger

Wie een elektrische auto altijd thuis oplaadt, bespaart flink op de energiekosten van het rijden. Bij 12.000 km per jaar is het voordeel zo’n 350 euro in vergelijking met altijd laden bij palen op straat of langs de snelweg. Dat blijkt uit berekeningen van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal via de voor iedereen beschikbare keuzehulp Thuislaadvergelijker.

Naast lagere kosten voor de thuislader zijn er meer voordelen. Een eigen oplaadpunt betekent ook altijd een plek om op te laden en geeft de mogelijkheid om zelf opgewekte zonnestroom optimaal te benutten. Voor elektrische rijders zonder opties voor een eigen laadpaal neemt de laadpaaldrukte af zodra iemand in de buurt een eigen oplaadpunt neemt.

Thuislaadvergelijker

Een laadpaal of laadpunt voor thuis kost zo’n 2.000 tot 4.000 euro. De markt van thuislaadpalen is nieuw en daarmee voor consumenten onbekend. Ze voelen zich onzeker over waar ze op moeten letten en weten niet op welke eigenschappen ze laadpunten en aanbieders kunnen vergelijken en beoordelen. Consumenten kunnen ook niet goed overzien of de investering in een eigen laadpaal een slimme investering is: haal je de kosten eruit?

Mariken Stolk, expert Duurzame mobiliteit van Milieu Centraal: “Gezien de onbekendheid hebben we een online keuzehulp Thuislaadvergelijker gemaakt. Deze helpt om je wensen op een rij te zetten en laat zien wat de kostenbesparing is door thuis te laden. Daarbij is er een koppeling aan LaadpaalTop10. Daar krijgen consumenten direct te zien welke thuisladers passen bij hun wensen, wat de aanschaf- en installatiekosten zijn en welke partijen deze kunnen installeren.”

LaadpaalTop10

Op de site LaadpaalTop10 staat een overzicht van de meest voorkomende laadpalen. De leveranciers die de laadpalen komen installeren doen dit volgens een aantal eisen. Zoals montage volgens veiligheidsnormen en garantie op de montage. Via de keuzehulp komen mensen op deze site uit bij de selectie laadpalen die voor hun situatie geschikt zijn.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie Milieu Centraal:
Woordvoerder Mariken Stolk, tel. 06 – 811 662 14
e-mail: [email protected]