Tips voor een ‘groene’ kerst? Zo doe je dat!

We kijken reikhalzend uit naar een traditionele witte kerst. Maar hoe vier je kerst op een groene, duurzame manier? Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal deelt tips en inspiratie voor een duurzame decembermaand, van het kiezen van je cadeaus en de beste kerstboom, tot kerstmenu en feestoutfit.

Een echte of een kunstkerstboom?

Echt of kunst: de een is niet duurzamer dan de ander. De klimaatimpact is voor beide bomen even groot. Ga je voor een kunstboom? Kies er eentje die lang meegaat. En koop hem het liefst tweedehands in de buurt. Wil je liever een echte kerstboom: huur, adopteer of koop in de buurt, binnen een straal van 10 kilometer. En welke boom je ook kiest: hang er LED verlichting in, dat is veel zuiniger.

Wat staat er op het kerstmenu?

Paulien van der Geest, duurzaamheidsexpert van onafhankelijk voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal: "Wil je een 'groene' kerst, dan is één van de grootste Klimaatklappers minder vlees eten. Maar liefst 40% van je voedselvoetafdruk komt van vlees. En juist met de feestdagen zijn we geneigd om vlees een centrale plaats op het menu te geven en daarvan meer te eten dan normaal. Zoek eens naar een vegetarisch kerstmenu. Vind je helemaal vegetarisch lastig? Beperk vlees dan tot het hoofdgerecht en ga voor een kleinere portie per persoon. Zet de tafel vol met gezellige, kleurrijke groentegerechten." Van der Geest heeft nog een tip: "Met kerst blijft er altijd eten over. Red de restjes en plan op derde kerstdag een restjesdag. Laat je creativiteit de vrije loop en maak met ingrediënten die nog over zijn een nieuw gerecht. Zo voorkom je voedselverspilling. En het is nog goed voor je portemonnee ook!"

Ongebruikte cadeaus

Wist je dat meer dan de helft van de Nederlanders weleens een cadeau ontvangt dat minder in de smaak valt? Ruim 17% van deze cadeaus belandt ongebruikt in de kast, blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal. 7 op de 10 kinderen gebruiken weleens hun cadeaus niet, ze hebben te veel gekregen, vinden het niet leuk of ze hadden het al.

Slim cadeaus geven

Het belangrijkste is een verlanglijstje, zo voorkom je dat een cadeau niet wordt gebruikt of snel wordt weggegooid. Je kunt ook zelf iets maken, zo geef je een persoonlijk en uniek cadeau. Ben je niet zo handig of heb je weinig budget? Denk dan eens aan tweedehands presentjes, in kringloopwinkels is er een groot aanbod aan speelgoed en andere cadeaus. Je kunt ook een belevenis cadeau geven, zoals een bon voor een massage, cursus, filmavond of theaterbezoek. Van der Geest: “Een belevenis cadeau geven, blijft de ontvanger langer bij en geeft positievere herinneringen aan het cadeau én de gever.”

Favoriete feestoutfit

Met de feestdagen is het ook altijd leuk om je feestelijk aan te kleden. Milieu Centraal geeft drie tips voor een duurzame outfit voor jou en je kinderen.

  1. Check de kledingkasten, hangt er nog iets feestelijks? Kun je met creatief combineren een nieuwe outfit samenstellen?
  2. Niets gevonden? Kijk of je iets kunt lenen van een vriend of vriendin.
  3. Wil je toch iets aanschaffen, kijk bij vintage- of kringloopwinkels of ga naar een kledingbibliotheek.

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie:
Paulien van der Geest, tel. 06 – 811 662 14
e-mail: [email protected]