Tuinvergroeners krijgen vaker subsidie

De komende dagen beleeft Nederland zomerse warme dagen. Een groen dak of groene tuin werkt verkoelend bij dit warme weer en het vangt bij regenbuien water op en zorgt voor meer insecten en dieren. Steeds meer gemeenten geven subsidie aan mensen die hun dak of tuin vergroenen. Met de vandaag gelanceerde Groenesubsidiewijzer.nl van Milieu Centraal kunnen mensen ontdekken of ook hun gemeente zo’n subsidie geeft.

De Groenesubsidiewijzer

De Groenesubsidiewijzer.nl geeft een actueel overzicht van beschikbare subsidies voor het vergroenen van tuinen. Via de zoek- en filterfunctie kunnen mensen checken of hun gemeente subsidie verstrekt voor bijvoorbeeld een groen dak, het afkoppelen van een regenpijp of voor het vervangen van tegels door planten. Ook zijn er voorwaarden te vinden om in aanmerking te komen voor een subsidie. Zowel huiseigenaren als Vereniging van Eigenaren kunnen hier terecht.

Waarom zijn deze tuinaanpassingen zo belangrijk?

Met een groene tuin zijn mensen beter voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering: droogte, hitte en extreme neerslag. Een groene tuin werkt bijvoorbeeld verkoelend én zorgt voor minder wateroverlast, omdat de grond en planten een deel van het water opvangen. Wanneer water wordt opgevangen in een regenton kan dat water in droge periodes gebruikt worden om je tuin mooi en gezond te houden zonder veel drinkwater te gebruiken.

Samen met je buren

Voor een aantal subsidies gelden bepaalde voorwaarden. Soms is bijvoorbeeld een minimaal aantal vierkante meters aan dakoppervlak nodig om subsidie voor een groen dak te krijgen. Tip: als jouw dak niet groot genoeg is, vraag dan samen met buren subsidie aan. Dat maakt de hele buurt goedkoper groener.

Noot voor de redactie:

De groenensubsidiewijzer is te bekijken op www.groenesubsidiewijzer.nl.
Bekijk ook de infographic 'De natuurlijk tuin' waarin alle bovenstaande maatregelen terugkomen.

Woordvoerder Sanne Janssen, tel. 06-81166214
E-mail: [email protected]